A Haifa és a Leiden Egyetem kutatóinak eredményei szerint az úgynevezett holokauszt férfi "túlélői" esetében az "átélt borzalmak" megnyújtották várható élettartamukat azokhoz viszonyítva, akik nem mentek keresztül hasonló megpróbáltatásokon.
Zoom
A buchenwaldi bordély egyik szobája - néhány jó kis pásztoróra jelentősen hozzájárulhatott az élettartam megnövekedéséhez
Korábbi tanulmányok többnyire azt bizonyították, hogy a traumatikus élmények csökkentik a várható élettartamot, sőt, még genetikai bizonyítékok is alátámasztják mindezt, a trauma ugyanis károsíthatja az emberi sejtek élettartamát diktáló kromoszómákat.
Zoom
A hancúrozás után szépen le lehetett zuhanyozni - "gáz" helyett vízzel működő zuhanyzó Auschwitzban
Az új tanulmány az Izraelbe kivándorolt teljes lengyelországi zsidó populáció adataiból táplálkozik, ami 55 220 férfi és nő adathalmazát jelenti, akik a II. világháború előtt, illetve után emigráltak Lengyelországból (de azért a hatmillióba biztosan beleszámolták őket is - a szerk.).

Persze ha kurvázni akar az ember, nem árt, ha pénze is van hozzá
Az elemzés eredményei a "túlélők" esetében a teljes populációt nézve 6,5 hónappal hosszabb élettartamot tártak a kutatók elé a "holokauszt elől elmenekülőkkel" szemben.
Zoom
Addig a gyerekre vigyáznak az óvodában (Terezin)
Az adatok részletesebb vizsgálata azonban kimutatta, hogy a nők esetében nem volt jelentős eltérés, nem úgy a "holokausztot" túlélő férfiaknál, akik átlagosan 14 hónappal tovább éltek a háború előtt kivándorolt társaiknál.
Zoom
Egy kis séta az auschwitzi díszkertben jót tesz a lélek nyugalmának
A vizsgálat azt is kimutatta, hogy minél idősebb volt az adott férfi a "holokauszt" idején, annál nagyobb lett a különbség a várható élettartamban. "Azok a férfiak, akik a háború idején 10-15 évesek voltak 10 hónappal hosszabb várható élettartammal rendelkeztek, mint az összehasonlítási csoport. Azoknál, akik 16-20 évesen élték át a holokausztot, ennél is nagyobb, 18 hónap az eltérés" - magyarázta a kutatást vezető Avi Sagi-Schwartz professzor.
Zoom
Az auschwitzi fogászati klinika gondoskodott az ép fogakról - az egészséges életmód újabb adaléka
A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat az élettartam növekedésre az úgynevezett "poszt-traumatikus növekedés" jelenség lehet, ahol a "magas szintű pszichológiai szenvedés" serkentőként hat a személyes és személyek közötti képességek kifejlesztésében, valamint "mélyebb betekintést enged az élet értelmébe". Véleményük szerint ezek a tényezők járulhattak hozzá a "túlélők" hosszabb életéhez.
Zoom
De ha netán mégis lebetegszik a túlélő, ott a jól felszerelt auschwitzi műtő
Zoom
"A kutatás eredményei reményt és betekintést adnak az emberi lélek rugalmasságába, amikor brutális és traumatikus eseményekkel kell szembenéznie" - összegzett Sagi-Schwartz professzor.
(Kuruc.info - SG.hu nyomán)