Statisztikát közölt pénteken az Eurostat, melyből kiderül, hogy az európai országok területét milyen arányban borítja, termőföld, víz, erdő és mesterségesen beépített terület. Magyarország 47 százaléka termőföld, ezzel majdnem uniós csúcstartók vagyunk.
Magyarország például Dánia mögött a második olyan ország az EU-ban, melynek területét a legnagyobb arányban borítja termőföld. Az uniós átlag 25 százalék. (Az alábbi infografikákban a legnagyobb értékeket felmutató országokat vettük sorba).
Az erdőterületek tekintetében az északi országok állnak az élen, Svédországnak például 76 százalékát borítják erdők. Írországban ugyanakkor ez az arány mindössze 13 százalék, Máltán pedig csak öt. Magyarország területének 24 százalékát borítja erdő. Az EU-átlag 40 százalék.
Málta területének 33, Belgiumnak 13, Luxemburgnak 12, Hollandiának pedig szintén 12 százalékát borítja mesterségesen beépített terület. Magyarország területének 4 százaléka van beépítve, az uniós átlag 5 százalék. Az látható, hogy a kisebb országok szerepelnek ezen a listán az élen, illetve a nagyobb népsűrűségű és gazdaságilag fejlettebb államok.
(HVG nyomán)