Villanyoszlopot hagytak az útépítők egy tízmillió eurós költségvetésből frissen leaszfaltozott út közepén a dél-romániai Krajova határában – a különleges megoldásnak tág teret szentelt csütörtökön a román média.
Több román televíziócsatorna is helyszíni riportban járta körül – a szó szoros értelmében – a közösségi portálokon roppant népszerűvé vált oszlop történetét. Mint kiderült, az útépítő vállalat nem fizette ki a villamos műveknek az oszlop elköltöztetéséért igényelt félmillió eurót, inkább körbeaszfaltozta.
Román stílusnak, illetve romanikának nevezzük az európai országok 11. és 12. századi műalkotásainak együttesét. A román kor az ezredforduló környékén kezdődött és a francia gótika elterjedéséig, a 13. század elejéig tartott. A román stílus elnevezés arra utal, hogy az új iskolák Róma ókori művészetéből merítettek. A római stílus, azaz „Le style roman” elnevezést a 19. század első felében, Franciaországban honosította meg Arcisse de Caumont művészettörténész, s ezt később a magyar művészettörténet a kifejezés tükörfordításával, román stílus néven örökítette át. A román stílus nem azonos a romániai stílusjegyekkel.A helyszíni videófelvételeken látszik, hogy az útépítésen dolgozó munkagépek kerülgetik az úttest közepe táján álló villanyoszlopot. A Romániai Autópályák és Országutak Társasága (CNADNR) azonban csütörtökön közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az utat még nem nyitották meg, és rosszindulatú rágalomnak minősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az oszlop veszélyeztetné az arra haladó autósokat. A társaság megnyugtatásul közölte, hogy az oszlopot el fogják távolítani, mihelyt a villamosenergia-szállító cég leszereli róla a vezetékeket.
A román sajtó felidézte, hogy a szokatlan építési megoldások nem ritkák a környéken. Az alig 40 kilométernyire lévő Caracal például arról nevezetes, hogy egy több tonnás darut bent felejtettek a körülötte épülő panelházak gyűrűjében, és a munka végeztével évekig nem tudták eltávolítani az épületek közül
A körbeépítés módszerét egyébként nem csak a dél-romániai Olténiában alkalmazzák: az erdélyi Nyárádtőn például a Kolozsvár-Marosvásárhely országúton közlekedő autósok évekig figyelhették, hogyan építenek egy ortodox templomot egy lebontatlanul hagyott görög katolikus templom köré - ugyancsak románok.
(MTI - Wikipédia nyomán)