A párizsi Place Vendome fölé magasodik a látszólag ártalmatlan, mintegy 24 méter magas, felfújható karácsonyfa, az amerikai "művész", Paul McCarthy alkotása.
Zoom
Ez egy Fa
Az egyszerűen Fa névre hallgató "műremek" miatt mégis többen felhúzták a szemöldöküket, köszönhetően egy bizonyos fajta szexjátékhoz való hasonlóságának.
MacCarthy, a művészvilág "szörnyű gyermeke" betegesen kétértelmű végtermékét egy kortárs művészeti kiállításra készítette, de egyes párizsiak nem örülnek neki, és szeretnék, ha a városvezetés lelőné a projektet.
Zoom
A Francia Tavasz anyagiasan áll hozzá a magas művészethez
A Le Printemps Français (Francia Tavasz), egy francia, a buziházasság ellenzése miatt szélsőségezett csoport posztolta a megosztó borzadály képét Twitteren, az alábbi kommentárral: "A Place Vendome-t meggyalázták! Párizst megszégyenítették!"
A szobor társaságában található galériában hasonlóan gyanús formájú karácsonyfák erdeje üdvözli a látogatót, melynek a csúcspontja egy szoba tele csokoládéfigurákkal, közüük egyik egy bizonyos szexuális szimbólumot a kezében tartó Mikulás.
Zoom
A beteges McCarthy
MacCarthy számára nem újdonság a viták kereszttüzébe kerülés, ismert a gyerekek ártatlan szimbólumainak megrontásáról, legyen szó Disney-ről vagy Hollywoodról.
2011-ben pedig egy londoni kiállításon George W. Bush korábbi amerikai elnök lépett disznókkal szexuális aktusra - ún. animatronic szobrai előadásában.
Zoom
Méretes virgács
McCarty a Le Monde-nak el is ismerte, hogy egy szexjáték ispirálta, de ragaszkodott hozzá, hogy tréfáról, "absztrakcióról" van szó. Hogy miért kell újra és újra elsütnie az aberrált poént, az rejtély.
A Flashart nevű honlap párizsi kiállításról szóló leírása szerint a történelmi épületek környezetéből bizarr módon kilógnak az ismerős formák, "ez a meglepő szomszédosság Hollywood bűvkörébe és az amerikai álom sötét oldalához von minket".
Csütörtökön a Le Monde szerint szájba is verték munkássága elismeréséül az obszcén művészt, de megúszta komolyabb sérülés nélkül.