Hitler és Mussolini képmásával díszített kávétejszín-kapszulákkal szolgáltak fel kávét éttermekben és kávéházakban a hét első napjaiban Svájc németajkú részén.
Zoom
A két vezető feltűnése a tejszínkapszulákon botrányt okozott bizonyos rettegő vendégek körében, ezért a forgalmazó Migros áruházlánc a már jól ismert recept szerint járt el: szerdán elnézést kért a "megbocsáthatatlan hibáért", visszavonta a terméket, és megszakított minden kapcsolatot a szállítóval.
A jópofa kávétejszínt a Migros egyik leányvállalata, az Elsa forgalmazta, abból a szupermarketek polcaira sajnos nem került.
Zoom
A Migros szóvivője úgy magyarázkodott az sda svájci hírügynökségnek, hogy a kifogásolt csomagolású kávétejszínt komolyabb ellenőrzés nélkül vették át, annak "soha nem lett volna szabad forgalomba kerülnie".
A gyártó, a Karo-Versand GmbH azzal védekezik, hogy a "fasiszta" vezérek képmása egy gyűjtők számára már két éve elérhető, szivarmárkákról szóló képsorozat részeként, a szivargyűrű dekorációjaként került a tejszínes dobozkák fedőfóliájára.
Peter Wälchli cégfőnök értetlenkedésének adott hangot a médiafelhajtás miatt. Szerinte "igaz ugyan", hogy Hitler és Mussolini alatt "borzalmas dolgok történtek", de azok is a történelem részét képezik, másfelől napjainkban is történnek borzalmak, Szíriában például embereket fejeznek le.
A nagy svájci konszern, a Migros elfogadhatatlannak nevezte ezt az érvelést, és szerda délután bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszakít minden kapcsolatot a Karóval. Közben a szállító is bejelentette, hogy nem gyártanak többet a hitleres kávétejszínből.
A két történelmi szereplő képmása összesen 1200 kávétejszínes kapszulán tűnhetett fel svájci vendéglőkben.
Egyesek gyűjtik a tejszínes kapszulák fedőfóliáját, ezért a gyártók gyakran változtatják a rajtuk lévő motívumokat. A két "botrányos" fedőfólia egy 55 darabos motívumsorozat részét képezte.
Zoom
(MTI korrigálva)
Frissítés: olvasónk kiegészítése: "Ezt az érdekes képet nyáron készítettem Olaszországban egy hétköznapi élelmiszerboltban":
Zoom