2019. június 27., csütörtök, László, Bársonyka, Dalia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:40 Újra lecsapott Gyurcsány banyatankos különítményének egy magányos harcosa22:22 Nagyon erős UV-B sugárzás várható holnap22:10 Az MSZP elnöke nem fárad új felszólalások írásával, jók lesznek a két évvel korábbiak is21:48 Egyre zavarosabb a tűzben meghalt kislány története21:40 A horvát Marija Pejcinovic Buricot választották az Európa Tanács új főtitkárának21:13 Nem csak Harry degenerált: Vilmost egyáltalán nem zavarná, ha a gyerekei ferde hajlamúak lennének20:55 Hollandia a lehetőségek országa: tőlük még 2019-ben is ki lehet sajtolni némi holokárpótlást20:33 Puzsér nem tud választani Tarlós és Karácsony közül, ezért ő is elindul20:02 Trump: Németország erőtlen, a kínai gazdaság összeomlóban, egy Irán elleni háború pedig nem tartana sokáig19:45 Döntöttek a Fidesz fővárosi polgármesterjelöltjeiről19:21 Belátták, hogy botorság volt a szijjártói "tudomásul vétel": mégsem engednénk az úzvölgyi temető államosítását18:47 Németh Zsolték "ukrán barátaink" miatt nem szavazták meg az oroszok visszavételét az ET-közgyűlésbe18:39 Ez már nem jött össze Gyurcsánynak: Karácsony nyerte az előválasztást18:06 Tanulnak a cigányok a liberális "jogvédőktől": Kamarásék szeretnék betiltatni a cigánybűnözés szót - és a pártot is, amely ezt használja17:25 Úgy tűnik, be kellene érni az égő cigarettás-elektromos rendszeres magyarázattal Notre-Dame-ügyben
24 óra legolvasottabbjai

Extra ::

Újságírás a "szabadság hazájában": a CIA mint főszerkesztő

Reklám

Nem olyan régen egy német újságíró kipakolt, hogy a médiát valójában a nagytőke és a titkosszolgálatok irányítják. Azonban már 2014. szeptemberben Ken Dilanianről, korábban a Los Angeles Timesnak, jelenleg az Associated Pressnek dolgozó, nemzetbiztonsági témával foglalkozó újságíróról derült ki, hogy cikkei megjelentetése előtt rendszeresen egyeztetett a CIA sajtókapcsolati tartótisztjeivel.
Íme a leleplezés kivonatos formája!

Ken Dilanian
A Dilanian és a CIA sajtókapcsolati tartótisztjei közötti elektronikus levelezésből kiderült, hogy Dilaniannek szoros munkakapcsolata volt az ügynökséggel. A hírekben kifejezetten pozitív csengésű ábrázolást ígért, és néha egész sztorivázlatokat is átküldött a sajtótiszteknek. Legalább egy esetben úgy tűnik, hogy a CIA válasza jelentős változtatáshoz vezetett, mielőtt a cikket végső formájában a Times lehozta.
Szó volt a dróncsapások kongresszusi felügyeletéről, mellyel kapcsolatban olyan hangnemű cikket ígért, ami a közvéleményt a CIA dróncsapásai mellé állítja. Egy, a Jemenben folyó CIA-műveletekről szóló sztoriban a még ki nem adott cikk teljes vázlatát azzal a tárgysorral küldte át az ügynökségnek, hogy „ez így jobban néz ki?”
Az is kiderült, hogy az Associated Press, a Washington Post, a New York Times, a Wall Street Journal és más médiacégek levelezésben állnak a CIA-vel. Ezen felül a CIA tájékoztatás és más események kapcsán, rendszeresen meghív újságírókat a virginiai McLeanben lévő központjába. A riporterek, akik a CIA-vel kapcsolatban voltak, többek között a Washington Postnál dolgozó David Ignatius, a New York Times, az NPR és a Washington Post korábbi ombudsmanjai, valamint a Fox Newsnál dolgozó Brett Baier, Juan Williams és Catherine Herridge.
A dróncsapások, melyek állítólag több tucat civilt megöltek, úgy tűnt, hogy kongresszusi felügyelet nélkül történtek. Dilanian azt írta, hogy ezzel kapcsolatban egy cikk biztosíthatná a közvéleményt, hogy nagy gonddal ügyelnek a járulékos kár elkerülésére, és hogy a széles körű civil veszteségek egyszerűen hamisak.

Egy másik esetben ezt írta a sajtókapcsolati tisztnek egy Guardian-cikkre reagálva, mely szerint Basar Al-Asszad felesége fondükészletet vett az Amazonon, miközben szíriai tüntetőket lőttek le: „Ha ezt maguk csinálták, fiúk, szép munka. Ha pedig tényleg így történt, még jobb.”
Ha kellett, Dilanian még a sztorit is megváltoztatta.
Egy cikk eredeti változata így hangzott:
CIA-tisztek csoportjait, szerződéses magánzókat [állami szolgálatban álló, magán biztonsági cégek alkalmazottait] és különleges műveleti csapatokat küldtek be Jemen déli részébe, hogy a helyi törzsekkel dolgozzanak a harcosok elleni amerikai dróncsapásokhoz szükséges felderítésen, amint ezt amerikai tisztségviselők, valamint a titkos művelettel tisztában lévő mások elmondták.
Itt pedig a megjelentetett változat látható:
Amerika Jemenben folyó, földalatti háborúja kiterjesztése keretében, amerikai csapatok kis kontingense célpontadatokat biztosít a jemeni légicsapások számára, amint a kormányerők azért csatároznak, hogy az Al-Kaida harcosait, valamint más felkelőket kimozdítsanak az ország nyugtalan déli részéből, amint azt amerikai és jemeni tisztviselők elmondták.
Dilanian szintén szorosan együttműködött a CIA-vel, amikor a republikánusok az Obama-kormányt kritizálták, mert ez utóbbi Kathryn Bigelow filmrendezővel és Mark Boal forgatókönyvíróval minősített részleteket osztott meg a Zero Dark Thirty című film forgatásakor, mely film témája az Oszama bin Laden búvóhelye elleni támadás.

Kedvezőbb színben a CIA a Zero Dark Thirtyben?
„Az én megközelítésem ebben az… ez egy egészen rutinszerű hozzáállás, hogy a filmkészítőkkel együttműködnek, és az ilyesféle dolgot a CIA tizenöt éve teszi.”, írta Dilanian az ügynökség sajtótisztjének, Cynthia Rappnek.
Ez hatásos is volt, mert később kiderült, hogy a CIA-sajtótisztek kérésére – akikkel Dilanian levelezett - a Zero Dark Thirty forgatókönyvén úgy változtattak, hogy a CIA-t kedvezőbb színben tüntessék fel.
A levelezésről szóló, 2012. március és július közötti adatokból az is kiderült, hogy a CIA-sajtótisztek nemcsak Dilaniannel leveleztek, hanem másokkal is: Adam Goldman (akkor az Associated Press, később a The Washington Post munkatársa), Matt Apuzzo (akkor az AP, most a The New York Times munkatársa), Brian Benett (The Los Angeles Times), Siobhan Gorman (The Wall Street Journal), Scott Shane (New York Times), és David Ignatius (Washington Post).
Hogy mi volt a teljes levélváltás szövege és eredménye, nem tudható, ugyanis az 1949. évi CIA-törvény alapján, ami mentesíti az ügynökséget a „hírszerzési források és módszerek”, valamint „az ügynökség szervezete, működése, nevei, hivatali titulusai, fizetései és személyzetének létszáma” nyilvánosságra hozatala alól, a sajtókapcsolati tartótisztek összes válaszát gyakorlatilag néhány sovány kommentárrá szerkesztették át.
Akit további részletek érdekelnek, a teljes leleplezést az alábbi linken tudja elérni.
Üdvözlettel
Hidra
Forrás: The Intercept
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready