A Global Firepower haditechnikai portál minden évben legalább kétszer összeállítja a világ hadseregeinek listáját azok harcképessége alapján. A nukleáris potenciál nem része az elemzésnek, csak a légi, tengeri és szárazföldi haderő ütőképessége, illetve a gazdasági potenciál a vizsgálat tárgya. Ezen felül a földrajzi elhelyezkedés is fontos, mint az ország védhetőségének sarokköve. Ezen felül még 50 különféle aspektust vesz górcső alá a katonai szakértőkből és harctéren edzett újságírókból álló csapat.
A vizsgálat eredményeként az USA haderejét teszik az első helyre, Oroszországot a másodikra, Kínát harmadikként jelölik meg, majd sorrendben India, majd a harcképesség tekintetében kissé leszakadva Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Törökország, Dél-Korea, Izrael követik egymást. Más szakértők szerint Törökország tekinthető ma a NATO legütőképesebb hadseregének.
Az egyes országok katonai potenciálját elemező Global Firepower 106 országot tett elemzés tárgyául. Az értékelésnél kiemelt figyelmet fordítottak az ütőképességre, a harcedzettségre, a személyi állomány képzettségére és terhelhetőségére, bátorságára, a folyamatosan éles helyzetekben való részvételre. Mindamellett az értékelés nem lehet tökéletes, mert a mélységében meg nem nyert háborúk vagy akár a célország sikertelen uralása nem volt szempont. Az adatok pontossága természetesen erősen megkérdőjelezhető, hiszen titkolt adatokról van szó, sok a megtévesztő közlés, és a „dupla fenekű” szándékos dezinformáció.
Első forrásként lássuk az alábbi táblázatot (itt szerepel a nukleáris potenciál is, persze ugyancsak becslések alapján - katt a képre a nagyításért!):

Videón az első 30:
Ugyanakkor orosz titkosszolgálati források szerint a sorrend az alábbiak szerint alakul (emelkedő sorrendben, ugyancsak nukleáris csapásmérő potenciál nélkül, annak pontos mértéke nem ismert egyik ország esetében sem):
10.: Izrael. 240 000 aktív katona, kb. 600 000 azonnal hadrafogható tartalékos, a lakosság mintegy 8 milliós lélekszáma mellett. 13 000 db páncélos jármű, 1964 db repülőtechnika 64 db hadihajó/ tengeralattjáró.
Zoom
Jelentős az aktív és tartalékos állományban a nők aránya. Éves katonai költségvetés: 15 milliárd dollár.
9.: Japán. Viszonylag kis mérete ellenére 128 milliós lakosság, amely 248 000 fős aktív hadsereget tart fenn, a tartalékosok száma 60 000 ember. 5320 db páncélos jármű, (kb.) 1965 db repülőtechnika, 110 db hadihajó/tengeralattjáró.
Zoom
Pontosabb adatok nem ismeretesek, a közelmúltban hatalmas haditechnikai fejlesztések történtek. Éves hadiköltségvetés: 58 milliárd dollár.
8.: Franciaország. 230 000 aktív katona, 70 000 tartalékos, 105 000 hadrafogható rendőr. 10 620 db páncélozott jármű, 1757 db repülőtechnika, 289 hadihajó/tengeralattjáró.
Zoom
Az ország éves hadiköltségvetése 60 milliárd dollár. A lakosság lélekszámához viszonyítva az egyik legjobb mutató.
7.: Dél-Korea. 640 000 aktív katona, mintegy 3 millió tartalékos, 13 400 db páncélos jármű, 1570 db repülőtechnika, 170 db hadihajó/tengeralattjáró. Jelentős katonai erő, de érthető a szomszédság miatt.
Zoom
Éves hadiköltségvetés: 27 milliárd dollár.
6.: Törökország. 660 000 aktív katona, 580 000 tartalékos, az ország 75 milliós lakosságára vetítve igen jó arány.
Zoom
69 000 db páncélos jármű, 1940 db repülőtechnika, 265 db hadihajó/tengeralattjáró. Éves költségvetés 25 miliárd dollár.
5.: Nagy-Britannia. A 63 milliós lakosság 220 000 aktív katonát ad a seregnek, 181 000 a tartalékos élőerő.
Zoom
11 600 db páncélos technika, 1663 db repülőtechnika, 99 db hadihajó/tengeralattjáró, 74 milliárd dolláros éves költségvetés.
4.: India. A földrésznyi, 1,2 milliárd lakost számláló ország hadereje 1,4 millió aktív katona és 2,2 millió fő tartalékos.
Zoom
2450 db repülőtechnika, 175 db hadihajó/tengeralattjáró áll rendelkezésükre, évi 49 milliárd dollárból.
3.: Kína. A világ legnépesebb országa (kb 1.7 milliárd ember) rendelkezik a legnagyobb aktív állománnyal, 2.2 milló fővel, emelett 800 000 azonnal behívható tartalékossal.
Zoom
A páncélos járművek száma 58 000 db, 5 170 db repülőtechnika és 970 db hadihajó/tengeralattjáró látja el az ország védelmét, költségvetésük 106 milliárd dollár ma.
2.: Oroszország. A 144 milliós lakosság mintegy 1 milliós aktív hadsereget ad, és hatalmas, 20 milliós azonnal mobilizálható tartalékosállományt.
Zoom
92 000 db páncélos technika mellett 2747 db repülőtechnikát és 233 hadihajót/tengeralattjárót tartanak harckészültségben az évi 74 milliárd dolláros költségvetésből.
1.: Egyesült Államok. A világ legütőképesebb és legharcedzettebb hadserege, 560 000 aktív és 570 000 tartalékos katonával. Az ország lakossága 311 millió ember.
Zoom
56 300 db páncélos technika, 18 300 db repülőtechnika, 2384 db hadihajó/tengeralattjáró. Évi 692 milliárd dollárból gazdálkodnak.
Remélhetőleg az erő és a számok bűvöletében élő profi tábornokokat és politikushéjákat féken tudja tartani a talán békésebb politikai elit, és nem kerül sor sohasem eme hihetetlen erejű és mennyiségű technika globális összecsapására, ha már a helyi háborúkat az emberiség több ezer éve nem képes megakadályozni, habár sok bölcsesség ismeretes a háborúról...
„Bízzunk Istenben, és tartsuk szárazon a puskaport!”
Oliver Cromwell angol hadvezér
„Ha békét akarsz, készülj a háborúra!” (Si vis pacem, para bellum!)
Julius Cézár római hadvezér
„Ha nem akarod etetni a saját hadsereged, majd a másét fogod etetni”
Orosz népi bölcsesség
Az eredeti hivatkozás és az országok listája katonai potenciál szerint itt található,  egy alternatív értékelés pedig itt érhető el.
Derek Muir
London
Frissítés: Több olvasónk sokallta hozzászólásában az állítólag 20 millió fős orosz tartalékállományt. Pedig ez még óvatos becslésnek is tekinthető, ugyanis az orosz hadseregben a katonai szolgálat nagyon kemény próbatétel, és a kiképzés is erősen eltér a demokráciákban szokásostól.
A régi Oroszország erősen, a Szovjetunió hatványozottan, a mai Oroszország pedig már csak részben követi a spártai hagyományokat: egészséges, harcképes fiatalság, semmi gyengeség és elnézés. Különösen a rokkantak voltak, vannak hátrányos helyzetben, bár ma már léteznek enyhítő programok, de még mindig az aszkéta, spártai kiképzés a hazafias érzés alapja. Mivel a 60-80 milliós férfi népesség 99% százaléka ezt a kemény iskolát járta ki, többségük ma is könnyedén hadrafogható.
Novorsszijában rengeteg önkéntes nyugdíjas (45-50 éves) orosz tiszt harcol, sok közöttük az egykori specnázos, így talán érthetőbbek a képzetlen, elhanyagolt, gyenge katonai előkészítéssel rendelkező ukrán fiatalok hatalmas veszteségei és vereségei.
A "nyugati" típusú hadseregek elsősorban a technikai aspektusait erőltetik a háborúzásnak, és az amerikaiakat kivéve az "emberanyag" felkészítése csapnivaló, talán még a francia Légion Étrange kivétel.
A lerombolt területet pacifikálni kell, ez lehetetlen élőerő nélkül. Még az arabok is nagyobb súlyt fektetnek a fizikai állóképességre, habár náluk nagy gondokat okoz az "Abdúl-faktor", ahogy a KGB-ben nevezték egykoron: " nem az, nem ott, és nem akkor", vagyis iszonyúan trehányok, viszont vadállatian kegyetlenek.
D. M.