Levélben kért bocsánatot Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt vezetője Angela Merkel kancellártól Heisler András jelenlegi Mazsihisz-elnök nyilatkozata miatt.
Heisler András a Heteknek azt mondta: "Történelmi epizód volt a magyar zsidóság éle­tében Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatása. Német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendégünk."
Zoom
A Mazsihisz Kommunikációs Irodája közleményben tiltakozott az ellen, hogy a kijelentést úgy állítsák be, mintha a Mazsihisz elnöke "bármilyen formában Adolf Eichmannhoz hasonlította volna" a kancellár látogatását. Heisler András nyilatkozata arról szólt, Németország "milyen nagy történelmi utat járt be a soától napjainkig".
Zoom
Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt elnöke viszont Angela Merkelnek írt mai levelében megdöbbenését fejezte ki, amiért Heisler sajtónyilatkozata "Önt összefüggésbe hozta azzal az Adolf Eichmann-nal, aki személyesen tervezte meg az európai zsidóság kiirtását, és irányította Budapesten az itt élők összegyűjtését és vagonírozását, és egyaránt a magyar zsidóság vendégének nevezte ezt az ördögien gonosz embert és Önt is".
Zoom
Hát nem cuki?
Feldmájer arról biztosította a német kancellárt, hogy a "magyar" zsidóság túlnyomó többsége nem ért egyet ezzel, nem lát semmiféle összefüggést a "náci Németország tömeggyilkos vezetői" és a jelenlegi Német Szövetségi Köztársaság politikusai között.
Zoom
"Engedje meg, hogy saját nevemben megkövessem, bocsánatát kérjem. Hiszek abban, hogy bocsánatkérésemet osztja nemcsak a magyarországi zsidóság, hanem a magyar emberek túlnyomó többsége is" – írta Feldmájer, majd így folytatta: "Kérem, tekintse Heisler András nyilatkozatát olyannak, mint amelyet egy olyan személy tett, akinek ez a véleménye nem tükrözte senki másnak az álláspontját, senki nem hiszi rajta kívül azt, hogy 1944-ben ez a hóhér magas rangú vendég lett volna Budapesten".
(Nol nyomán)