Nem is gondoljuk, hogy mindennapi tárgyaink tisztaságára is fokozottan kell ügyelni, ha el akarjuk kerülni a baktérium okozta fertőzéseket.
Sokan nem tudják, hogy a mobiltelefont naponta kellene tisztítanunk, amelyen több ezer baktérium telepedik meg, hasonlóan a pénztárcánkhoz, hiszen a készpénz az egyik legveszélyesebb ebből a szempontból. De hasonló a kulcsunk, a táskánk, a laptopunk, vagy éppen a szemüvegünk.
Dr. Nagy Éva bőrgyógyász a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy a bőrön több mint száz kórokozóval élünk együtt ökológiai egyensúlyban. Hozzátette, hogy oda kell figyelni a használati tárgyaink rendszeres tisztítására: a pénz az egyik legfertőzőbb mindennapi eszköz. De a bőrgyógyász megemlítette a headsetet, a távirányítót és a villanykapcsolót is. Megjegyezte, hogy a kézmosás a legfontosabb, érdemes hazaérkezéskor megtenni. A bőrgyógyász nem győzte elégszer a műsorban hangsúlyozni, hogy az illemhely használat után mennyire fontos a kézmosás.
Iván Attila szerviztechnikus és adatmentő a Napközben című műsorban azt javasolta, hogy első körben a mechanikus szennyeződéseseket – sűrített levegővel vagy száraz fogkefével – kell a technikai eszközökről eltávolítani. Majd ezek után lehet áttörölni a tárgyakat. Az alkoholmentes univerzális nedves törlőkendő a legmegfelelőbb eszköz erre, ám az kérdés, hogy mennyire távolítja el a baktériumokat – tette hozzá. Iván Attila szerint a technikai eszközöket hetente kétszer érdemes letakarítani. A billentyűzethez létezik egy tisztító gél, ami a bacilusokat is megöli – mondta.
(Kossuth Rádió)