Betanított mórahalmi óvodások szavalták el, mi is az a kormányablak, és miért tartoznak hálával szüleik nevében a hivatalnak. Nógrádi Zoltán fideszes polgármester szerint ez természetes.
Zoom
Nógrádi
Meglepő felvételt közölt a mórahalmi helyi televízió: a helyi kormányablak átadásán ünneplőbe öltöztetett gyerekek szavalnak, énekelnek, egymásnak felelgetve teljes ügymeneteket is előadnak.
"Hálával tartozunk szüleink nevében, mert szívesen segítenek családunk ügyében. A hivatalban sok humánus ember, minden kérdésre készségesen felel" – skandálják éneklő hangon az óvodások. Produkciójukat végignézhette Baltay Tímea, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is.
Ebből nem szokott gond lenni
Az Origó érdeklődött a mórahalmi óvodánál, hozzájárultak-e a szülők a gyerekek részvételéhez. "Minden valószínűség szerint, ebből nem szokott gond lenni nálunk" – hangzott a szűkszavú válasz, majd feljebb és feljebb irányították őket, a helyi tévé ügyvezető igazgatóján át egészen a fideszes Nógrádi Zoltán polgármesterig.
Így kedveskednek
"Ez teljesen elfogadott, az óvodás csoportunk szinte minden egyes beruházás megnyitóján fellép, ahogy a parasztkórusunk is. Így szoktunk kedveskedni a település fejlesztőinek " – mondta a polgármester.
Hozzátette, az önkormányzat szervezte az óvodások március 6-i fellépését, a szülők pedig engedélyüket adták a produkcióhoz.
Nógrádi ennek ellenére nem járult hozzá a felvétel bemutatásához, mondván, nem akar hozzájárulni a politikai botránykeltéshez. Itt viszont megtekinthető rövidebb, illetve hosszabb változatban is:
Nem a kormányhivatal akarta, a polgármester túlbuzgóságának eredménye
Nem mi kértük az ovis produkciót a kormányablak megnyitójára, az önkormányzat készült így az eseményre – nyilatkozta Szántó Mária, a mórahalmi járási kormányhivatal hivatalvezetője.
Az Origó kíváncsi lett volna arra, ki találta ki, hogy óvodások lépjenek fel az átadón, és ki állította össze a műsort, az óvodától azonban csak annyit tudtak meg, hogy minden szülői engedéllyel történt, a részletekért pedig a mórahalmi televízió ügyvezető-igazgatójához irányították őket. Duka Félix sem árult el többet, mondván, ez az önkormányzathoz vagy a polgármesterhez tartozik. A települést vezető Nógrádi Zoltán csak annyit közölt, hogy a fellépés az önkormányzat ötlete volt.
Visszataszító
Lehet, hogy jogszerű, de ettől még etikátlan, sőt, visszataszító a gyerekek bevonása – mondta Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvodások nem tudták, miért és mit kell szavalniuk, nincsenek tisztában a hivatalt dicsőítő sorok jelentésével.
Mélységesen felháborítónak tartja a szerinte az 50-60-as évek hangulatát idéző ünnepséget Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is. "Normális körülmények között nincs baj azzal, ha az önkormányzat a helyi óvoda fellépését kéri, de itt borzasztóan túllőttek a célon, egyszerűen felhasználták a gyerekeket" – vélekedett a szakszervezeti vezető. Mint mondta, a szülőnek joga kell hogy legyen beleszólni a gyerek iskolai oktatásába-nevelésébe, még ha ezt a jogot az utóbbi években próbálják is csorbítani.
A köznevelési törvény gyakorlatilag nem szabályozza egyértelműen, hogy a tanulók milyen ünnepségen, rendezvényeken vehetnek részt. Erről az adott intézmény igazgatója, jelen esetben a mórahalmi óvoda vezetője dönthet, a szülők hozzájárulásával.
Pályázati versike
A Délmagyar felfedezte, hogy a vers, amit az óvodásokkal elszavaltattak, Kovács Katalin műve – a szöveg a Hungarofest Nonprofit Kft. és a megyei és fővárosi kormányhivatalok közös pályázatára érkezett be, még 2011-ben, a tenderrel a kormányablakokat próbálták népszerűsíteni.
(Origó nyomán)