Jókora követ hajított az okostelefonos navigációk állóvizébe az NNG az iGO április 29-én lejáró, tíz napos ingyenes letöltési lehetőségével. Sokan felteszik a gyakori kérdést: melyik a legjobb navi, akad-e a piacon a díjmentes iGO-nál jobb lehetőség.
Természetesen a címben feltett kérdésre csak dodonai válasz adható: nincs „legjobb” autós navigáció, egyik célra ez, másikra az jó, egyszer offline, máskor online alkalmazásra van szükség, s persze vagy van mobiladat-előfizetésünk, vagy nincs. Jó navik vannak, minden igényt kielégítő viszont nem létezik: alább felhasználási mód szerint rendezve foglalta össze a Híradó az ismert beszerezhető alkalmazások praktikus jellemzőit.
Magyarországi használatra, adatforgalom-előfizetés nélkül
Vitathatatlanul a legjobb hazai vizeken az április 29-ig a az App Store-ból, illetve Google Play-áruházból ingyen letölthető iGO. A SzülinApp az alapvető navigációs funkciókat kínálja, mint az alternatív útvonalak, parkolási lehetőségek, és az automatikus újratervezés. Használatához nincs szükség internetkapcsolatra.
Zoom
iGO SzülinApp
Működik iOS és Android operációs rendszerű okostelefonokon és iPad-en, 7"-nál kisebb képernyőátmérőjű készülékeken (Android 4.0-tól felfelé és iOS 6 operációs rendszertől vagy iPhone 4S-től fölfelé.) Az ingyenesség mellett jó hír, hogy a Magyarország-térképet az NNG frissíteni fogja. Mivel a cég döntése szerint csak egyszer volt Budán kutyavásár, s 29-e után soha többé az iGO-t nem lehet legálisan letölteni, érdemes számítógépre is menteni a telepítő fájlokat, hogy egy rendszerösszeomlás-újratelepítés alkalmával is hozzájussunk ehhez a navihoz.
Magyarországon, adatforgalom-előfizetéssel
Ha van adatforgalom-előfizetésünk, felejtsük el az offline navigációkat, az iGO- és társait. Ezeknek a térképei ugyanis viszonylag ritkán frissülnek, a dolog természetéből következően nem ismerik az éppen aktuális útfelbontásokat, eltereléseket, baleseti helyszíneket, az adott percben kialakult torlódásokat.
Zoom
Waze
Adatforgalom-előfizetés birtokában online (real time) autós navigáció a jó választás, azaz Waze-re (többletszolgáltatásokat nyújt, barátságos, néha túl csicsás) vagy a Google-navigációra (letisztultság, egyszerűség) van szükségünk – egyébként mindkettő a keresőóriás tulajdonában van, s lényegüket tekintve ma már alig különböznek egymástól.
Zoom
Google-navigáció
Mindkettő ingyenesen letölthető, s minimális adatforgalommal beéri. Még a legkisebb előfizetési díjcsomagból is kijön a használatuk, s mivel pontos tudomásuk van az aktuális forgalmi helyzetről, nem fognak bevinni minket az erdőbe, azaz kikerülik a dugókat. Használatuk nagyvárosokban autózva elengedhetetlen. (Hazai kistelepüléseken, illetve kistelepülések között viszont valóban elég az offline navigáció – lásd előző pont.)
Külföldön, mobiladat-előfizetés nélkül
Az országhatárt elhagyva egészen más a helyzet: hiába csökkennek a roaming díjak, a gatyánk rámehet, ha online navigációval akarunk autózni. Vissza kell térni az offline megoldásokhoz, de az iGO csak és kizárólag magyarországi térképet ad – a vonatkozó fórumokból kiderül, hogy az NNG alaposan levédte a szoftvert, s hiába próbálnak a hackerek innen-onnan összeszedett térképeket belemásolni.
Zoom
Here
Külföldön a legjobb megoldás jelenleg a Nokia jóvoltából ingyenesen elérhető, offline Here navigáció. A magyarul beszélő, háztól házig (turn by turn) navi térképei elég gyakran frissülnek, elérhetők egész Európára (letölthetők Afrika, Ausztrália, Ázsia, Amerika országai is, bár ezekre nekünk nemigen lesz szükségünk). A Here térképei wifivel igen egyszerűen frissíthetők, mindig csak azokat az országokat kell a mobil tárhelyén tartanunk, amelyekre éppen szükségünk lehet.
Bár forma szerint már az 1.1-es verziónál tartunk, a navi hangja sajnos a mai napig béta. A kicsit szokatlan szóhasználattal bíró hangutasítása (például: „tartson” helyett „tartózkodjon”-t mond) ugyanis meglehetősen beszédhibás: előadásában a „kétszázötven méter múlva kanyarodjon balra” körülbelül úgy hangzik, hogy „kéccá’ méte’ után tartózkodjon balra”. Az ilyesmik sok derűre adhatnak okot a kocsiban egy hosszú és unalmas út alatt, de többnyire nem árt a telefon képernyőjére pillantani, hogy mit is szeretett volna mondani. Amúgy a Here térképei kiválóak, az útvonaltervezése remek – lényegesen jobb, mint számos reménytelenül akciózó fizetős konkurenciájáé.
(Híradó nyomán)