A szódavíz igazi hungarikum, és már egy évtizede a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer” névjeggyel van ellátva. A palackozott ásványvizek megjelenésével háttérbe szorult a fogyasztása. Csak az idősebb generáció tagjai őrizték meg elvétve a szódásszifont. Mostanában azonban úgy tűnik, a fejlett technológiának köszönhetően és a retróhullám miatt divatba jöhet a szódavíz.
Zoom
Jövőre lesz 160 éve, hogy Jedlik Ányosnak köszönhetően elkészült az első olyan készülék, amely szódavíz előállítására képes. A magyar Jedlik Ányosnak döntő szerepe volt a szódavíz világméretű elterjesztésében. Majd ezt követően az ő és Vörösmarty nevéhez fűződően a fröccsfogyasztás is elindult. A XIX. században még a szódagyártás a harmadik legnagyobb iparágnak számított a világon. A palackozott ásványvizek megjelenésével ugyan háttérbe szorult a szóda szerepe, a modern technikának és a retróhullámnak köszönhetően ismét előtérbe kerülhet a szódavíz.
Az otthon készített szóda költségtakarékos, kényelmes, kis helyre koncentrálódik, környezetbarát, így könnyen előállítható a szénsavas víz, szénsavas vízzel kevert üdítőital, vagy egy jó fröccs. „A szódáról sokaknak még ma is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is, ilyenek az automata szódagépek. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is.” - tájékoztat Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.
Elengedhetetlenül fontos a szervezetbe napi rendszerességgel bevitt folyadékmennyiség. A napi minimum 2 liternél kezdődik. Rutai Gergely kiemeli: amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük a szóda ízét, ez segít a víz vagy vízalapú üdítőitalok segítségével fenntartani a bevitt napi folyadékmennyiség minimumát. A szódavíz és a szénsav tartalmú „soft” üdítőitalok fogyasztását illetően megoszlanak a vélemények, számos pozitív és negatív kritika látott napvilágot, többségében a médiában, az interneten, kisebb számban tudományos folyóiratokban. A szódavíz jó hatással van a szájhigiéniára, ugyanis baktériumölő hatása van. Csökkenti a bakteriális eredetű „szájszagot”, fogyasztása kimondottan ajánlott idegen (trópusi) országokba utazóknak. A szódavíz gátolja a vírusos megfázásos tüneteket, és a herpesz kialakulását. A szódavíz fogyasztása kimondottan ajánlott sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára.
(Delina.hu nyomán)