Bivalyerős, negyedik generációs elektromos sokkolókat szerzett be az Országgyűlési Őrség – tudta meg a Blikk.
Hamarosan indul az állomány kiképzése, és rendszerbe állítják az eredetileg a felfegyverzett bűnözők és garázdák ellen kifejlesztett fegyvereket. Azután pedig nem lesz pardon a Kossuth téren: a Taser X26-os a legerőszakosabb, a legizgágább képviselő ellenállását is megtöri: ha valaki kap egy kis adagot belőle, az tehetetlenül összecsuklik.
A készülék ugyanis elektromos stimulálással megzavarja azokat a jeleket, amelyeket az agy küld a mozgatóidegeknek, így az áldozat rövid időre elveszti az irányítást a saját teste felett.
A fegyver 5-6 méter távolságig hatásos. Két kis tű alakú lövedéket mélyeszt be az áldozat bőre alá, amely dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe. A vastag ruházat sem véd meg a sokkhatás elől, ha netán nem akadna be a bőrbe a lövedék, akkor a ruhán keresztül üt.
Zoom
A Taser típusú sokkolókat leginkább agresszív személyek ellen használják Amerikában
Alapesetben öt másodpercig tart a sokkhatás, de az elsütő gomb többszöri lenyomásával ez hosszabbítható. A kísérletek szerint nemcsak egy embert, hanem egy dühöngő bikát is földre rogyaszt.
Ez mind leírva is sokkoló, de a Taser nagy előnye a lőfegyverekkel szemben, hogy csak kivételesen ritka esetekben okoz halált. Ezért Amerikában nagyon dicsérik, mivel ki lehet vele váltani a tűzfegyverek használatát.
A szakértő szerint a Taser olyan rendőröknek praktikus, akik napi szinten találkoznak erőszakos cselekményekkel.
– Fizikai erőszak, például egy késsel támadó személy ellen remek eszköz, mivel úgy töri meg a támadó ellenállását, hogy nem okoz maradandó sérüléseket – mondta a Blikknek Tarjányi Péter biztonsági szakértő, aki furcsállta, hogy pont az Országgyűlési Őrség szerzett be ilyen fegyvereket. – Nem vagyok feltétlenül biztos abban, hogy a Parlamentben helye van ilyen eszközöknek, ennek nem látom a magyarázatát – fogalmazott.
A Kövér László házelnök felügyelte Országgyűlés Hivatala a nemzetközi trendekkel magyarázta a Blikknek a beszerzést.
– A Taser típusú elektromos sokkolók beszerzésével azt a nemzetközi téren egyre erősödő trendet követjük, amely a rendészeti felhasználású kényszerítő eszközök között előtérbe helyezi a nem halálos fegyvereket – írták.
Összesen 10,1 millió forint értékben vásároltak Taser X26-osokat, de pontos darabszámot biztonsági okokra hivatkozva nem árultak el. Mindössze annyit közöltek, hogy a beszerzési árban benne voltak a cserélhető fejek és a kiképzés költsége is. Az interneten fellelhető adatok szerint egy Taser X26-os sokkoló a gyártónál 999 dollárba (270 ezer forintba) kerül, vagyis több tucatot is beszerezhetett a parlament.
(Blikk)
Frissítés: Jobbik: kit akarnak még sokkolni?
A Jobbik elképesztőnek tartja, hogy több mint 10 millió forintnyi közpénzt költ az állam, hogy az Országgyűlési Őrség részére sokkolókat szerezzenek be - áll a közleményükben, alább a folytatás.
A kiszivárgott hírek szerint az egyik legmodernebb fejlesztésű sokkolókat kapná Kövér László gárdája, amelyekkel Magyarországon eddig például a Terrorelhárító Központ rendelkezett. Meggyőződésünk, hogy az Országgyűlési Őrségnek nincsen szüksége ilyen típusú fegyverre, a rendőrségnek viszont annál inkább lenne, de az utóbbi testületnél a pénzhiányra hivatkozva számos hasznos fejlesztés hasonlóan ez is meghiúsult mostanáig. Kíváncsian várjuk a választ arra is, hogy milyen érdekeltségi körbe tartozó vállalattól rendelték ezeket az Országgyűlési Őrség számára teljességgel felesleges eszközöket.
Miért kell sokkoló a Kövér László által irányított Ház őrségének? Kit akarnak még sokkolni? A kormány már elég sok embert sokkolt korrupt és tehetségtelen politikájával, a tisztességesen dolgozó emberek büntetésével - állapítja meg Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.