Egy új kutatás szerint a mobiltelefonok hangjai, rezgései hatással vannak az várandós nőkre, megzavarhatják a magzatot.
Nyomon követve a magzati reakciókat, megállapították, hogy a mobil csengőhangja, rezgése megzavarja a babák alvás-ébrenlét ciklusát. A tanulmány társszerzője, a new York-i Wyckoff Heights Medical Center professzora, dr. Boris Petrikovsky szülész-nőgyógyász erről a Medical Xpressnek nyilatkozott.
Még további kutatásokra van szükség, mondta, hogy pontosan megállapítsák, a mobil által keltett riasztó hangok milyen hatást gyakorolnak a magzat egészségére, valamint az áldott állapot kimenetelére. Annyi bizonyos, hogy a hangok és rezgések kellemetlenek a babáknak, hogy felborítják a normális alvási ciklusukat.
A kutatók eredményeiket ultrahangszűrések eredményeivel igazolják: kimutatták, hogy ha közel volt a telefon a baba fejéhez, akkor a várandós időszak 27. és 41. hete között lévő magzatok a riasztó hangokra a szájuk tátogásával reagáltak. Azt javasolják, hogy az állapotos anyák inkább ne tartsanak a baba fejének közelében mobilt: minél távolabb, például táskában van a telefon, annál kisebb az esély arra, hogy hatással lesz a magzatra.
Petrikovsky és társszerzője, dr. Evgeny Zharov, ezen a héten mutatják be a kutatás eredményeit az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Konferencián, San Franciscóban.
(Híradó nyomán)