Megvan az új csodafegyver: a rasszizmus – és ezzel együtt a legszörnyűbb bűn, az antiszemitizmus – végképp kiirtható lesz a világból. Egy amerikai kutatócsoport ugyanis korszakos jelentőségű felfedezést tett: a rasszista és szexista előítéletességet úgy lehet csökkenteni, hogy alvás közben manipuláljuk a náciságra hajlamos egyének agyát.
Mint arról a Science című folyóirat beszámolt, a kísérleteket 40 emberrel folytatták, akiket egy álló hétig sikerült is az “előítéleteiktől” megszabadítani. Ami annyit jelent, hogy ha hetente álmukban antirasszista besugárzásnak vetik alá a emberek agyát, akkor gyökerestül kiirtható lesz a világból mindenfajta rasszizmus, nácizmus és antiszemitizmus.

Már csukott szemmel is megy?
A kutatók abból a rendkívüli éleslátásra valló feltevésből indultak ki, hogy a rasszista és szexista „előítéletek” a tudatalattiban leledzenek. Ékes bizonyíték erre, hogy a kísérleti alanyok számítógépes játékokban sokkal több négert lőnek le, mint fehér embert. Ha pedig választaniuk kell, hogy nőket vagy férfiakat alkalmazzanak-e bizonyos állásokra, akkor általában az „erősebb nem” képviselőit részesítik előnyben. Amennyiben viszont a rasszista és szexista „előítéletesség” a tudatalattiban tanyázik, akkor ebből egyenesen következik, hogy a tudatalatti világában is kell megvívni a küzdelmet a „sztereotípiák” ellen. Éspedig a következőképpen: amíg a delikvensek alszanak, olyasfajta szövegeket kell nyomatni a fülükbe, amelyekben a feketéket és a nőket bemutató jelzők kioltják az általánosan elterjedt „megbélyegző sztereotípiákat”.

Persze ébrenléti állapotban is eredményes lehet a rasszista és szexista „előítéletek” kigyomlálása a fejekből: a chichagói egyetem kutatói például olyan képeket mutattak a kísérleti alanyoknak, melyeken néger arcok mellett például a „napfény”, nőket ábrázoló fotók mellett pedig a „matematika” szó szerepelt. (Mindez persze nem újdonság: a módszert egészen profi módon régóta alkalmazzák filmekben, hírműsorokban, újságcikkekben, könyvekben és az iskolai oktatásban.)
Az eredmény meggyőző: kimutathatóan csökkent ugyanis a kísérletben részt vevő személyek rasszizmusa és szexizmusa. Igaz, a hatás csak rövid egy héten keresztül tartott. Vajon véletlen-e, hogy a nyugati világban oly gyakran, már-már heti rendszerességgel tartanak holokausztmegemlékezéseket?
Ken Paller, a Northwestern University kutatócsoportjának vezetője a BBC híroldalának nyilatkozva közölte: „Úgy gondoljuk, hogy az öntudatlan társadalmi előítéletek befolyásolása a rasszista és szexista nézeteken alapuló döntésekre hatással van” Mint mondta, a módszer eredményes lehet a szenvedélybetegségek vagy az egészségtelen étkezési szokások kezelésében is.
Arról azonban nem érkezett hír, hogy a kutatók az arabokat terroristának, esetleg rosszban sántikáló dúsgazdag olajsejknek beállító előítéletek ellen is fel kívánják-e venni a harcot. Miként azt sem lehet tudni, hogy például a zsidók körében uralkodó, a magyarokat „lustának”, „moslékzabálónak”, „idegenellenesnek” beállító nézetekkel szemben is meghirdetik-e a harcot.
Perge Ottó - BBC nyomán