Kétmillió dollárért (566 millió forint) is eladná a magyar államnak a Golgota című Munkácsy Mihály-festményt Pákh Imre, de csak abban az esetben, ha "valóban független értékbecslők" állapítják meg ennyiben a kép értékét - írja hétfői számában a Blikk.
A lap felidézi, hogy a műgyűjtő júniusban még nemet mondott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 6 millió dolláros ajánlatára, Pákh Imre szerint ugyanis az állam által felkért értékbecslők nem tekinthetők függetlennek.
Pákh Imre elmondta, hogy a nyár végén végleg elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát, így az állam nem kapja meg a képet, a látogatók nem tudják hol megnézni. A tulajdonos azonban a kép védetté nyilvánítása miatt nem tudja kivinni az országból, így eladni sem.
Zoom
2012 novembere óta lehetett ismét együtt a Krisztus-trilógia
"Kérjünk föl három, valóban független értékbecslőt, akiket mind az MNB, mind én elfogadok. Azt az összeget, amelyet ők mondanak, elfogadom, még akkor is, ha a kép szerintük csak kétmillió dollárt ér" - közölte a műgyűjtő a lappal, amely azonban emlékeztet: Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke korábban már kifejtette, hogy csak magánszemélyek között képzelhető el független, nemzetközi értékbecslők felkérése, az állami műkincsvásárlások esetében a jogszabályok miatt nem.
(MTI)
Kapcsolódó: