Újra folyhat a sör, bor, pálinka, vagy inkább a gin, a szesztől eddig elzárt Bournville-ben. A környék százhúsz évig volt száraz.
Amerikában a húszas években bevezetett szesztilalom a bűnözés felfutását hozta magával, ám úgy tűnik, a szesz elvonása nem feltétlenül indít be negatív folyamatokat egy közösségben – akkor sem, ha az ivászatnak régi hagyományai vannak az adott társadalomban.
A közép-angliai Birmingham egyik résztelepülésén, Bournville-ben alapítása óta nem lehetett sört, bort, gint, és más hasonló italt kapni, és ez sok generáción át nem okozott problémát, pedig a tilalom tízszer annyi ideig tartott, mint az Egyesült Államokban.
A kisvárost George Cadbury csokoládégyáros alapította vállalata, valamint annak dolgozói számára. A neves cégtulajdonos az alkoholfogyasztás nagy ellenzője volt, és szerette volna, ha a példája ragadós lesz. Sőt, már a kísértéstől is meg akarta kímélni alkalmazottait, ezért a XIX. század végén alapított településre alig engedtek be szeszszállítmányt. Üzletekben nem lehetett szeszt venni, kocsmázni sem tudtak a helyiek, két zárt, társasági, illetve dolgozói klubot leszámítva, a környék – ahogy George Cadbury mondta –„száraz” maradt.
Egy nagy formátumú kérésére nem lehet nemet mondani
Az eltelt százhúsz év alatt azért voltak próbálkozások, de ezeket a város rendre visszaverte. Az alkoholárusításra pályázók sikertelenségét egy újságárus törte meg, akinek a kérelmét kedvezően bírálta el a település vezetése. A hírlapos Kamal Sharma azzal indokolta kérelmét a birminghami városi tanács felé, hogy ha nem bővítheti a kínálatát alkohollal, minden bizonnyal tönkremegy a folyamatos forgalomcsökkenéssel küszködő üzlete. A kereskedő elégedett a döntéssel, és közölte, hogy az 1895-ös keltezésű tilalom visszavonását követően, már október első heteitől a bournville-iek is vehetnek alkoholt a településükön.
Zoom
Kamal Sharma
Nem mindenki ennyire boldog, a Daily Mail azt írta, a résztelepülést a birminghami önkormányzatban képviselő Rob Sealey katasztrofálisnak minősítette a határozatot, amely szerinte szembe megy a kisváros elmúlt százhúsz évével, a bournville-i örökséggel. A politikus azt jósolja, a szesz könnyebb hozzáférhetősége miatt gyakoribb lesz az antiszociális viselkedés, növekedni fog a bűnözés. Mint mondta, nagy csapás ez a helyieknek, de nem hagyja annyiban, fellebbez a döntés ellen.
A tilalom visszaállításáért kezdett harc mindazonáltal nem ígérkezik könnyűnek, mert úgy tűnik, a résztelepülésen élők többsége is a korlátozás eltörlése mellett van. Négyszázan írták alá a tilalom feloldásáért fogalmazott petíciót, és csak kétszázharmincan ellenezték a javaslatot.
(Kossuth Rádió; kép: Daily Mail)