Drámai drónfelvételeket tett közzé az RT Damaszkusz Dzsobár negyedéről, ahol a szíriai kormányerők és a "lázadó" csoportok mindennapos összecsapásai élhetetlenné tették az egykor virágzó városrészt.
Zoom
Damaszkusz Dzsobár negyede mára a leghevesebb harcok szinterévé vált, ahol az iszlamista "lázadók" bebetonozták magukat erősségeikben és föld alatti járataikban. Az egykor nyüzsgő városrész mára lakatlan romos épületekkel teli szellemvárossá vált.
Az elmúlt évben számtalan összetűzés volt itt a szíriai kormányerők és a terroristák között, ami mély lenyomatot hagyott a városon is. A 2011-es konfliktus kitörése előtt a negyedben 300 ezer ember lakott, többségük szunnita muszlim. A kerületben több ősi épület is látható volt, többek között a Zöld zsinagóga, a világ egyik legősibb zsinagógája. (Micsoda antiszemitizmus!) De itt lehetett felkeresni a nagy Dzsobár mecsetet is, ahol állítólag Illés próféta sírja volt látható. Dzsobár híres volt az ottomán időkben épült ősi fürdőiről is.
Az RT drónfelvételén most azonban az látszik, hogy a várost szinte rommá lőtték és bombázták. Dzsobár mutatja talán a legjobban azt a mély szenvedést és brutalitást, amelyet a szíriai polgárháború eredményezett.
(RT - ATV nyomán)