Dollármilliókat kereshetne... óriási rajongótábort építhetne... de nem. Röhrig Géza inkább gitárkísérettel énekelne és regényt írna. Sokakat megdöbbentett a friss nyilatkozata – szomorkodik a holoipar veszteségén és hozsannázza annak hősét a Bors.
„Az a helyzet, hogy filmszerep nincs tervbe véve.”
Hogyan? A Magyar Filmhét alkalmából rendezett beszélgetés közönsége értetlenkedve hallgatott. Talán Röhrig Géza e szavait próbálták értelmezni. Hiszen, amit halottak, lehetetlenség. Példa nélküli, hogy a siker csúcsán, egy Oscar-díjas film főszereplőjeként, a díjátadó után pár nappal ilyet mondjon valaki. Egy Golden Globe- és egy Oscar-díjjal a zsebében az ember nyilvánvalóan bátrabban tervez, mint azelőtt, hiszen azonnal megtalálják a kecsegtető lehetőségek. Utazások, csillogó partik, ismertség, drága ékszerek és százezres pezsgők… közös fotók Sylvester Stallonéval és Ben Affleckkel, egy teljesen új élet. Az emberek 99 százaléka, ha kinyílna előtte ez az ajtó, Hollywood ajtaja, a lábát tolná a résbe, hogy be ne csukódjon.
Zoom
Röhrig Gézát nem vakította el az Oscar-bálvány dicsfénye - szólhat a zsidórajongó fanfár
Röhrig Gézát azonban más fából faragták. Őt ez cseppet sem hozta lázba – arról viszont szívesen beszélt, hogy ha nem érdekli a vagyon, a színészélet, miért vállalta el a Saul fia című film főszerepét.
– A feleségem mindig azt mondta, én egy túlélő vagyok. Ezért is vállaltam el a szerepet, minden ízében illett hozzám. De a helyzet az, hogy most már egy kicsit élni szeretnék, és nem túlélni. Ezért vá­gyom a csendet – és itt egy kicsit elmosolyodott a fővárosi MOM Park mozirészében összegyűlt közönség. Rajna Gá­bor, a film egyik producere a háttérben bólogatott, tudomásul vette, bármit készít a gárda, másik főszereplőt kell keresniük – a barátság pedig természetesen megmarad.
Zoom
Kép: Scenic
Arról persze nincs szó, hogy Röhrig ne örülne a sikernek.
– A Saul berobbant az éle­tembe, én nem terveztem ezzel, csak eljátszottam a nekem szánt szerepet. Őrült siker lett, és nagyon jólesik, hogy sokan gratulálnak. Most sokan hívnak kávézni, olyanok, akik fél évvel ezelőtt a köszönésemet sem fogadták, és talán sokan dolgoznának velem szívesen. De én más utat járok.
Zoom
A fajtársi téma után talán Balog cigányügyi minisztertől szeretne egy igazán rajos díjat kapni
S hogy mit tervez a jövőben? Nos, őt a csend vonzza, az elmélkedés, az alkotás – ennek rendeli alá az életét.
– Szeretnék egy regényt befejezni, amit már elkezdtem írni. Ez egy családregény család nélkül, én így nevezem. Egy cigány fiúról szól, aki nevelőintézetben nőtt fel, a magyaroknak cigány, a ci­gá­nyok­nak magyar. Elindul, és megkeresi az édesanyját. Halott tenger lesz a címe. Emellett dalokat írok egy szál gitárra, azokat szeretném játszani. Ezek érdekelnek engem, nem a csillogás. Hiába nyíltak ki Hollywood ajtajai, én azokon nem kívánok be­lépni – ismételte meg, s itt már senki sem nézett rá értetlenkedve.
Kapcsolódó: