Az újkori médiatörténet legnagyobb szabású eseménye egy 1994-es gyilkosság volt, amelynek utolsó felvonását élő adásban több száz millió ember figyelte. A gyilkossággal vádolt négert azonban felmentették. Huszonegy évvel a történtek után most talán előkerült a gyilkos fegyver. Vagy ez is egy marketingfogás csupán?
Egy olyan ügy, amely 134 napon át szerepelt a nagy amerikai tv-csatornák vezető híreiben, egy olyan ügy, amely a Los Angeles Times címlapján 300 napon (!) át szerepelt, s amelyben annyira nyilvánvaló volt az elkövető személye, mintha csak mi magunk láttuk volna a brutális gyilkosság pillanatában az elkövetőt - a legegyértelműbb ítéletet kellett volna, hogy hozza.

Marcia Clark államügyésznő az O.J.Simpson gyilkossági perben éppen azt mutatja, hogyan vágta el a gyilkos Nicole torkát (Fotó: MTI/EPA)
1994. június 12-én holtan találták O. J. Simpson exfeleségét, Nicole Brownt és barátját, Ron Goldmant a nő Los Angeles-i lakásában. Halálukat több késszúrás okozta. O.J. akkoriban elismert sztár volt nemcsak a futball-ligában, hanem a filmiparban is (Csupasz pisztoly-trilógia). Ügyvédje javaslatára napokkal a gyilkosság után O.J. feladta magát, de végül menekülni kezdett. Menekülését az amerikai tévécsatornák élőben közvetítették - ez volt az első élő üldözéses médiatörténeti esemény.
Ehhez képest O.J. Simpson, azaz Orenthal James Simpson amerikai futballistát volt felesége és barátja meggyilkolásának vádja alól felmentette az esküdtszék, dacára, hogy az esküdtek, de még a bíró is biztos volt Simpson bűnösségében.
Minden ellene szólt, a legegyértelműbb bizonyíték (eltekintve attól, hogy a gyilkos fegyver nem kerül elő) a tetthelyen talált vérnyom volt, amely az áldozatok vére mellett O.J. Simpson vérét is tartalmazta. A vád azonban mindezek ellenére sem tudta egyértelműen bizonyítani O.J. bűnösségét, így 1995. október 3-án ügyvédei gyűrűjében boldogan és szabadlábon hagyhatta el a bíróság épületét.
Az ügy azonban azóta sem hagyja nyugodni a közvéleményt, hiszen O.J. ha csak közvetetten is, de könyvében (Ha én tettem volna: a gyilkos vallomásai) elismeri a gyilkosságot. A négert azonban utolérte a sorsa, és 2008-ban tizenkét bűncselekmény elkövetésével vádolták meg (többek között emberrablás, fegyveres rablás is) és ítélték el 33 évre. Simpson most is börtönben ül, leghamarabb jövőre szabadulhat.

O.J. Simpson 2008-ban (Fotó:MTI/EPA)
Az elveszett és most "megtalált" kés
A médiatörténeti értékkel bíró ügy új fordulatát jelentheti, hogy a napokban egy volt közlekedési rendőr állt elő azzal, van nála egy kis apróság, amelynek eljuttatását a bíróságra nem tartotta túl fontosnak. Azért sem, mert a per már befejeződött, sőt Simpsont már le is csukták több más ügye miatt. A most nyugdíjas rendőr egy forgatási helyszínt biztosított, amikor egy, a Simpson-telken dolgozó építőmunkás egy véres kést adott át neki azzal, hogy a ház bontásakor került elő a földből. S hogy miért kellett több mint évtized ahhoz, hogy ez a kés a Los Angeles-i rendőrséghez kerüljön?
Nos, sokak szerint egy újabb médiafogás okán - elkészült ugyanis és hamarosan adásba kerül az O.J. Simpson-ügy tárgyalássorozatáról készült filmsorozat, ami körül ugye nem árt, ha újabb hírverés keletkezik. Az igazság az, hogy a késnek semmilyen szerepe nem lehet az üggyel kapcsolatban, hiszen Simpsont már egyszer felmentették. S ha ki is derül, hogy valóban a gyilkos fegyverről van szó (amiben azért nagyon kételkedik a rendőrség), az valójában csak azokat töltheti el elégedettséggel, akik eddig sem kételkedtek O.J. bűnösségében. Jogi szempontból azonban nem lesz tétje az eltűnt, majd előkerült késnek.
Az, hogy az új filmsorozat hoz-e bármilyen bevételt O.J. számára, nem tudni. Pedig valószínűleg nagy szüksége lenne a jogdíjra, hiszen vagyonát a perre áldozta. Nézzük a tételeket: hat és félmillió dollárjába került, hogy az úgynevezett Dreamteam (álomcsapat) ügyvédei (Robert Kardashian - a Kardashian család azóta elhunyt családfője -, Robert Shapiro, F.Lee Bailey, Alan Dershowitz és Johnny Cochran) megnyerje számára az ügyet és felmentesse, 1997-ben a Nicole Brown és Ron Goldman szülei által indított polgári perben 12,6 millió dollárt ítéltek meg Simpson és Brown közös gyerekeinek, és további 33,5 millió kárpótlást a két családnak.
De az általa írt könyv sem jelentett bevételt, mert a kiadás jogát a Goldman család vásárolta meg, így az eladásból befolyó bevétel is őket illeti.
Simpson gazdasági helyzetét elnézve akár az is feltételezhető, hogy a filmsorozatból igenis jut a számára is, amelynek része lehet a börtönből terelgetett marketing is. Nem véletlen hát, hogy az ügyet életben tartják, hiszen ez ma még sokak számára jelenthet "tisztes" bevételt... Az, hogy ehhez két ártatlan embernek kellett meghalnia, lassan a múltba vész.
(Híradó nyomán)