Ingyenes virtuálismagánhálózat-szolgáltatást (VPN) épített be asztali böngészőjébe az Opera Software, ezt elsőként lépte meg a nagy böngészőgyártók közül.
Zoom
Az újítás annak köszönhető, hogy a cég nemrégiben vásárolta fel az észak-amerikai, VPN-nel foglalkozó SurfEasy nevű céget. Ugyan korábban is volt lehetőség külsős szolgáltatások által igénybe venni VPN-t a böngészőben, a funkció most alapból beépül.
Az újítás egyelőre csak az Opera fejlesztői változatában érhető el, amelyben előre megismerheti a jövőben esetleg beépítésre kerülő funkciókat és kísérleti elemeket. A szoftver Windows és OS X operációs rendszerekre egyaránt letölthető innen.
Engedélyezéséhez a Beállítások közt kell keresni az adatvédelmi funkciókat, majd egyszerűen aktiválni a VPN-t. A felhasználó három lehetőség közül választhat: amerikai, kanadai vagy német IP-címmel álcázhatja a valódit.
Ezzel nem csak a tűzfalakat tudjuk megkerülni, de a szolgáltatások régiókorlátozásait is ki lehet játszani, így Magyarországról elérhetetlen tartalmak (például adott esetben portálunk vagy bizonyos cikkeink) is elérhetővé válnak.
Az Opera beépített VPN-je ráadásul egy fillérbe sem kerül, ráadásul korlátlan, míg más VPN-szolgáltatások nagy része az adatforgalom szerint áraz.
(Origó nyomán)