Tíz vendéglátóhelyen vizsgálta a frissen facsart narancslevek előállítását és minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a termékek megfeleltek az élelmiszer-biztonsági előírásoknak - közölte a Nébih
Összesen 160 narancsléminta - többek között C-vitamin és cukortartalmát - mértek meg a szakemberek, akik érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek.
Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomonkövethetőség megfelelő volt.
Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.
A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat.
A vizsgálat szerint facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek.
Pontatlanságok ugyanakkor előfordultak: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos.
Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek, mivel a vállalkozások - együttműködve a hatósággal - a lehető legrövidebb időn belül kijavították a hiányosságokat - közölte a Nébih.
(MTI)