25 éve szív marihuánát, mert csak az enyhíti gyomorpanaszait - így védekezett a bíróságon a tiszacsegei kastélyszálló bérlője, akit drogtermesztésért ítélték öt és fél év börtönre. A férfi az élettárásával kezdett a marihuánaüzletbe, később egy helybeli napszámosra bízták a palánták nevelgetését.
A nyomozók is megdöbbentek, amikor 2014 őszén a tiszacsegei Vay Kastélyszálló szobáiban vendégek helyett marihuánaültetvényt találtak. A szállót egy idős férfi és élettársa bérelte, akik több évtizednyi németországi munkavállalás után települtek haza Magyarországra
Egy évre 2,5 millió forintot fizettek a komplett kastélyért. A Vay kastélyt az interneten welness-szállodaként hirdetik – úszómedencével, jakuzzival, infraszaunával és igen borsos szobaárakkal. A honlap azonban átverés, vagy álcázás.
Az elsőrendű vádlott Bécsből hatvan kannabiszpalántát szállított a kastélyba. Biztosították a növények optimális fejlődéséhez szükséges fényviszonyokat, páratartalmat, a megfelelő hőmérsékletet.
A háromszáz tő palánta még nem hozott termést, amikor a rendőrség lecsapott. Elfogták a kastély bérlőjét és az élettársát, s mindketten előzetes letartóztatásba kerültek. Őrizetbe vettek egy húsz év körüli helybeli férfit is, aki napszámba járt hozzájuk, és a növényeket gondozta.
A vegyész- és a botanikus szakértő megállapította, hogy az ültetvény meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát. A Büntető törvénykönyv szerint, aki ekkora mennyiséggel lebukik, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
A védekezés mindig ugyanaz
Egyre gyakoribb, hogy a rendőrség marihuánaültetvényt talál lakásokban, garázsokban, vagy éppen egy fészerben. Míg a korábbi években szervezett bűnözők profin berendezett melegházakban mázsaszám termesztették a füvet, most egyre több olyan kistermelő is lebukik, aki szedett-vedett eszközökkel, otthon nevelgeti a palántákat. A védekezés mindig ugyanaz: nem eladásra, hanem saját célra termelte.
A most megvádolt idős férfi azzal mentegette magát, hogy gyógyíthatatlan beteg. Elmondása szerint 1978-ban diagnosztizált gyomorfekélye miatt 1988 óta fogyaszt rendszeresen marihuánát, mivel a gyógyszerek hatástalannak bizonyultak, s csak a fű enyhíti a panaszait.
A 60 éves férfi a bíróságon igyekezett mindent magára vállalni, hogy kimentse élettársát. A harmadik vádlottat, a napszámost védője azzal mentegette, hogy a térségben minden munkát meg kell becsülni.
A Debreceni Járásbíróság egy-egy rendbeli társtettesként elkövetett jelentős mennyiségű kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében találta bűnösnek a vádlottakat.
A hatvanéves marihuánatermesztőt öt és fél évre, élettársát két év négy hónap börtönre ítélte. A napszámos pedig két év felfüggesztettet kapott első fokon, nem jogerősen.
De ezzel még nem oldódott meg a rejtély
A hotel már évekkel ezelőtt tönkrement és bezárt. Az ingatlan tulajdonosa egy debreceni férfi, aki a kétezres évek legelején több mint százmillió forintot kapott az államtól, hogy felújítsa a kastélyt. Az épületet rendbe hozták, de botrányos volt a működés. A vendégeket rendszeresen átverték, emiatt a fogyasztóvédelem is megbüntette a tulajdonost, aki adósságokat halmozott fel, míg végül bezárt.
A debreceni férfi azonban az interneten a mai napig is hirdeti a welness-szállodát: akciós hétvége, Valentin-nap, esküvő, konferencia. A kastélynak most új bérlője van, aki elzárkózott attól, hogy a Kékfény lefilmezze, mi történik odabent, mit rejteget a kísértetkastély…
(Kékfény)