A klímaváltozás miatt folyamatosan emelkedik a világtenger szintje. A Csendes-óceán fokozatosan borítja el a laposabb szigeteket. Saját bőrükön érezhetik már a klímaváltozás hatásait a Salamon-szigetek lakói.
A Csendes-óceáni ország mintegy 990 szigetéből öt került az emelkedő tenger szintje alá az elmúlt években. A kis szigetek közül a legnagyobb területe elérte az öt hektárt, állandó lakóik nem voltak, viszont a környék halászai gyakran kötöttek ki rajtuk. Az óceánok a szárazföldek olvadó jégsapkái és a hőtágulás miatt emelkednek, de a kis szigeteket a hullámok eróziója is pusztítja.
Az Environmental Research Letters szaklapban megjelent ausztrál tanulmány szerint az elmerültek mellett további hat kis sziget van süllyedőfélben. „A visszahúzódó partvonal miatt a Salamon-szigeteken olyan falvak tűntek el, amik már legalább 1935 óta léteztek” – mondta el a felmérést vezető Simon Albert.
Zoom
A Salamon-szigeteken már tapasztalják az emelkedő tengerszint hatásait (MTI/EPA/Franck Robichon)
Korántsem apró homokzátonyokról van szó, hanem vegetációval borított korallszigetekről – tette hozzá. A queenslandi egyetem kutatója szerint a Salamon-szigetek azért is vannak veszélyben, mivel a vízszintemelkedés itt az átlagérték háromszorosával érvényesül. Az egyes területek közti eltérés az uralkodó szelek, tengeráramlások és a változó gravitációs vonzás együttes hatásának tudható be.
Simon Albert és csapata 33 sziget légi és műholdképeit vizsgálta 1947 és 2014 között. A látottakat a helyiek beszámolójával is összevetették. Megállapították, hogy az erős hullámzás és az emelkedő víz kölcsönhatása gyorsítja a part erózióját.
„A globális jelenségek hatásai jelentősen eltérhetnek helyenként, ezekre az adott körülmények közt érvényes válaszokat kell adni” – fogalmazott a szakember.
A Salamon-szigetek lakói folyamatosan alkalmazkodnak a változásokhoz. Az ország egyik tartománya, Choiseul lehet az első a világon, melynek fővárosát, Tarót az emelkedő tengerszint miatt kell áttelepíteni.
(Híradó - AFP nyomán)