Videót készített egy szaúdi családpszichológus a feleségverés szabályairól, mely szerinte minden férj vallási kötelessége. A szakember a verés mögötti érzelmekről, a lelki terrorról és a konfliktuskezelésről is tanácsokat ad.

Nem bottal vagy ostorral kell - mondja, megjegyezve, sajnos sokan így járnak el
A felvételt még az év elején készítette a családterapeuta; a washingtoni székhelyű, közel-keleti médiát szemléző Memri TV pedig áprilisban vetítette le az oktatóvideót angol felirattal.
Al-Saqady egy erdő mélyén, madárcsicsergés aláfestésével kezdi műsorát. Az idilli környezetben tanácsokat osztogató szakember mosolyogva ajándékozza meg követői az élet válaszaival.
A szakember a felvétel elején gyorsan leszögezi, hogy nem az agressziónak kell vezérelnie a feleségverést: az iszlám hit szabályainak betartása a cél. A feleségverés szerinte ingoványos terület, mely rengeteg buktatóval járhat, "de ha Allah is úgy akarja, közösen átkelhetünk ezen a hídon".
A családterapeuta ezután a verés eszközeire tér át. Szerinte elég, ha szimbolikus eszközökkel fenyegetik meg a férjek asszonyikat, így a sokak által használt bot, szíj, ostor vagy éles tárgyak helyett a szakember inkább fogtisztító ecsetet vagy kendőt ajánl. Véleménye szerint a fenyegetés a lényeg, nem az okozott fájdalom. "Az a cél, hogy az asszony érezze, hogy rossz volt" - állítja.
A családterapeuta szerint minden férfi "Allahtól kapott joga" a feleségverés, így természetes velejárója az életnek. Al-Saqady alvás közbeni tanácsokkal is ellátja követői: azt tanácsolja, hogy a férjek a házaságyban fordítsanak hátat a feleségeiknek, és ha úgy tartja kedvük, nyugodtan parancsolják le őket a földre. Konfliktus esetén szinte megtiltja a férj távozását, hiszen akkor elmaradna a feleség fegyelmezése, mely a férj vallási kötelessége.
(Híradó nyomán)