Több millió ember bevonásával vizsgálták a házasság alkoholizmusra gyakorolt hatását svéd kutatók.
Míg egyfelől az alkoholizmus megronthat egy házasságot, addig van az éremnek egy másik oldala is: a házasság is hat az alkoholizmusra, pontosabban segíthet annak elkerülésében. Két svéd egyetem kutatói 3,2 millió, 1960 és 1990 között született honfitársuknál vizsgálta, mekkora valószínűséggel válik alkoholistává valamelyik fél. (A vizsgálat kezdetén az alanyok egyedülállók voltak, és nem voltak alkoholisták.)
Azt találták, hogy az első házasságban élő férfiaknál 59, a nőknél 73 százalékkal csökken ennek valószínűsége. Az is kiderült, hogy akiknek a családi anamnézisében felbukkant az alkoholizmus, azoknál erősebb volt a házasság védőhatása. Azt is megfigyelték viszont, hogy amennyiben valamelyik fél alkoholista egy házasságban, nagyobb a valószínűsége, hogy a párja is a pohár felé fordul, és különösen a nőknél igaz ez.
A kutatók most utánkövetéses vizsgálaton dolgoznak, és arra kíváncsiak, hogyan hat a válás az alkoholizmus kialakulására, azzal a hipotézissel, hogy a szakítás jelentősen megnöveli ennek kockázatát. A jövőben egyéb társadalmi hatásokkal is foglalkoznának, így a munkavégzés és a gyerekvállalás, valamint az alkoholizmus kialakulásának kockázatát is feltérképeznék.
(HVG)