Az Európai Bizottság azzal indokolja a főműsoridőben sugárzott reklámokra vonatkozó szabályozás fellazítását, hogy a televíziós műsorszolgáltatók rengeteget költenek saját tartalomra, míg a Netflixhez hasonló online tartalomszolgáltatók alig.
Aktualizálja az Európai Bizottság az audiovizuális szolgáltatásokra vonatkozó uniós szabályokat, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi óránkénti 12 perces korlátozás helyett a műsorszolgáltatók szabadabban választhatják meg, hogy a nap folyamán mikor sugároznak reklámokat - írja az mmonline.hu.
A reggel 7 és este 11 óra közötti idősávra vonatkozóan a teljes műsoridő 20 százalékában megállapított általános korlátozás megmarad. A portál szerint ez azzal jár majd, hogy a főműsoridőben az eddiginél is több hirdetéssel találkozhatnak majd a tévénézők.
Az új intézkedés szerint a műsorszolgáltatók és az online médiaszolgáltatók az eddiginél rugalmasabban bánhatnak a termékmegjelenítéssel és a szponzorált tartalmak megjelenítésével, de csak akkor, ha megfelelően tájékoztatják a nézőket, hívta fel a figyelmet a portál.
Az intézkedéseket azzal indokolja az EB, hogy az európai televíziós műsorszolgáltatók jelenleg bevételük körülbelül 20 százalékát költik eredeti tartalmak beszerzésére. Az mmonline.hu szerint az online videotékáknál - mint például a Netflix - ugyanez az érték nem éri el az egy százalékot sem.
A Bizottság ugyanakkor azt szeretné, ha a televíziós műsorszolgáltatók műsoridejük legalább felét továbbra is európai alkotásoknak szentelnék. Az online videotékákat kötelezni fogják, hogy kínálatuk legalább 20 százaléka európai tartalom legyen, olvasható a cikkben.
(HVG - mmonline.hu)