„Leszakadt a kezem” – ezt írta SMS-ben Koscsó Richárd (26) szerelmének, Tímeának június utolsó csütörtökén, miután a tésztagyártó gép letépte a jobb karját. A férfi több mint három esztendeje dolgozik a miskolci tésztaüzemben. Azt állítja, körülbelül fél éve rendetlenkedett a szerkezet, amivel dolgozott.
– Amikor a biztonsági rácsot felemelem, akkor le kellene állnia a gépnek. Ez azonban nem történt meg. Így szóltam a karbantartóknak, akiknek mindig sürgősebb dolguk volt, más gépeket javítottak – emlékezett vissza a baleset előzményeire Richárd, akinek az a csütörtök örökre megváltoztatta az életét.
Zoom
Richárd két kislányával (Fotó: Isza Ferenc)
– Reggel kilenc lehetett, egy pék tanulót vettem magam mellé. Csináltuk a dolgunkat, egyszer csak láttam, hogy üres a gép, de van a tetején egy kis tészta. Azt belöktem egy kaparóval a gépbe. Ki akartam kapcsolni a szerkezetet, a gép felett nyúltam a gombhoz, de berántotta az ujjamat, majd a kezemet – mondta a Blikknek a fiatalember, akit most is kísértenek a történtek.

A tésztakészítő gép darálta be a férfi kezét
– Kiabáltam a tanulófiúnak, hogy nyomja ki a gombot, de ő csak állt lemerevedve, sokkot kapott. Láttam, hogy a gép kicsavarta a kezem, láttam a csontomat, majd azt, hogy a szerkezet alján a kezemet forgatja a szerkezet. Engem is rántott befelé, ellent kellett tartanom, hogy be ne szippantson. Szabályosan kitéptem belőle a karom – sóhajtott Richárd, aki saját lábán ment ki a mentőig, de aztán már kiestek a dolgok.
– Amikor magamhoz tértem, azt hittem, álmodom. Nehezen dolgozom fel, ami történt. Még mindig fáj a csuklóm, volt, hogy odakaptam, de már nincs ott semmi. Ráadásul jobbkezes voltam, és azt vesztettem el, most meg kell tanulnom mindent bal kézzel csinálni – tette hozzá a kétgyermekes apuka. – Az egyik lányom tízéves, a másik pedig öt. A kisebbik onnantól, hogy meglátott egy kézzel, fél tőlem.

Már többször jelezte, nem működik megfelelően a szerkezet (Fotó: Isza Ferenc)
A rendőrség foglalkozás kö­rében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben.
– Súlyos munkáltatói mulasztás állhat a baleset mögött, éppen ezért, ha bebizonyosodik a működtető felelőssége, kártérítést kérünk – mondta Lichy József, Richárd ügyvédje.
(Blikk nyomán)