A kaposvári Jobbik beszámolója:
„Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”
~Lázár Vilmos~
Az 1848-as forradalom babérkoszorúját nem hordhatta sokáig a magyar nemzet. Március 15 fényes csillaga hamar leáldozott. A gyáva osztrák birodalom az oroszoktól kért segítséget, és leverték a forradalmat. 1849. augusztus 13-án végleg elhallgattak a harangok, nem dörögtek tovább. A magyarok az orosz csapatok előtt letették a fegyvert Világosnál. A tábornokok augusztus 25-én érkeztek Aradra, s még aznap megkezdődtek a kihallgatások. A hadbíróság előtt magyarnak vallotta magát az is, aki nem magyarnak született. A halálos ítéletek végrehajtására 1849. október 6-án, hajnalban került sor. Elsőként a négy golyó általi halálra ítéltet: Lázár Vilmost, Dessewffy Arisztidet, Schweidel Józsefet, valamint Kiss Ernőt végezték ki, majd őket követték a kötél általi életvesztésre ítéltek: Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezich Károly, Nagy Sándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, és végül Gróf Vécsey Károly adta életét a Magyar Királyság szabadságáért, függetlenségéért.
Batthyány Lajost ugyanezen a napon Pesten az esti órákban, az Újépület zárt udvarán állították kivégzőosztag elé, majd a ferencesek belvárosi templomában helyezték végső nyugalomra.
Zoom
Az aradi vértanúk kivégzésének 167. évfordulóján, Kaposváron is megemlékeztek. Emlékbeszédet mondott dr. Gíber Vilmos tanácsnok és bemutatták ünnepi előadásukat a Kodály Zoltán Ének Zenei Általános Iskola tanulói. Ezt követően gyertyákat helyeztek el az aradi 13 emlékére állított sziklák előtt.
Miután a tömeg elvonult, 5 fiatal némán, lehajtott fejjel átsétált az emlékhelyre, ahol tiszteletüket tették a hősök előtt. Ők képviselték a helyi Jobbik Magyarországért Mozgalom Ifjúsági Tagozatát.

A sötét szigetet bevilágította megannyi apró gyertya lángja, úgy, ahogy a szabadságharc vértanúinak neve bevilágította, és ezután is be fogja világítani a magyarság egyre sötétedő napjait. A 13 aradi cselekedete napjainkban egyre erősebb példaként áll előttünk. Ők magyarnak vallották magukat, és képesek voltak lemondani életükről a haza függetlensége és szabadsága érdekében. Nekünk pedig el kell gondolkoznunk, hogy mire vagyunk képesek szeretett hazánkért és nemzetünkért.

Örök dicsőség és tisztelet illeti a szabadságharc mártírjait.