Hétvégén indult az amerikai székhelyű EmergencyBNB szolgáltatás, melyet egy Amerikában elő és dolgozó egyiptomi férfi indított a migránsok és a családon belüli erőszak áldozatainak elszállásolásáért. A projektet a magyar határnál elhasaló szíriai migránsról készült videofelvétel ihlette.
Bár már augusztusban elkezdték a migránsok elszállásolását, az EmergencyBNB lakhatási szolgáltatás október 21-én indult el hivatalosan, és az ötletgazda szerint globális viszonylatban is átmeneti szállásként funkcionálhat. A projekt előnye, hogy olyan helyre kerülnek a migránsok, ahol valóban várják őket.
A bevándorlók és a felajánlott otthonok párosítása ugyanúgy zajlik, mint a nyaralás előtti olcsóbb szállások keresése: a bevándorlók számítógépen és telefonon is rákereshetnek a felajánlott szállásokra. Először egy irányítószámot kell beírni, majd indulhat a szemezgetés az otthonok közt. A házukat vagy lakásukat felkínáló tagok nem kérnek pénzt a lakhatásért.
“A segítségnyújtás egy alapvető emberi ösztön” – magyarázta a CNN amerikai csatornának Amr Arafa, aki elmagyarázta, hogy az EmergencyBNB átmeneti állapot, menedékkérelmi meghallgatásra váró migránsoknak és családon belüli erőszak áldozatainak készült. Elmondása szerint akkor fogalmazódott meg benne az ötlet, mikor megnézte azt a magyar határon készült videót, melyen a rendőrök sorfallal tartóztatják fel a bevándorlókat, majd László Petra egy gyerekével rohanó migráns férfi felé rúg.
Jelenleg 7000 ember otthona szerepel az EmergencyBNB rendszerében. A szállást keresőket megszűrik, bevándorló-útlevelet, rendőrségi jelentést vagy távoltartási végzést kell feltölteniük az internetre, hogy válogathassanak az otthonok között. A rendszer nem tökéletes, de folyamatosan ellenőrzik a jelentkezőket: rengeteg csalót kitiltottak már, akik hamis papírokkal próbáltak ingyen szálláshoz jutni.
(CNN - Híradó nyomán)
Kapcsolódó: