Sárkánybőrűség, tengervérűség, korai öregedés. Egyebek mellett ilyen különleges megbetegedésekre hívják fel a figyelmet Debrecenben, a ritka betegségek világnapján. Magyarországon 600 ezren szenvednek különleges betegségekben.
Ritka betegségnek számít az, mely 10 ezer lakosból kevesebb, mint ötöt érint – mondta Pfliegler György, a DEKK Ritka Betegségek Szakértői Központ vezetője az M1 Ma reggel című műsorában.
Fontos az is, hogy komoly, életet veszélyeztető kórképekről legyen szó, és jelentős szellemi erőfeszítést, anyagi ráfordítást kelljen alkalmazni ahhoz, hogy diagnosztizálják ezeket, továbbá a terápiák is igen drágák – jegyezte meg.
Rendszeresen tartanak továbbképzéseket, hogy felhívják a háziorvosok figyelmét a ritka betegségekre. Van olyan betegség, melyekkel egy orvos egyszer-kétszer találkozik életében, így nem hibáztatható, ha nem ismeri fel azonnal – magyarázta.
A ritka betegségek száma egyébként igen jelentős, mert lehet, hogy egy-egy betegségben kevesen szenvednek, ezek össz-száma azonban igen nagy. A kórházakban fekvő 60 százaléka ritka betegségben szenved – hangoztatta.
(Híradó)