Magas tandíjat fizet londoni tanulmányai­ért Áder János köztársasági elnök lánya. Az iskola hasonló rendszerben működik, mint a Soros-féle Közép-európai Egyetem.
Áder János 24 éves lánya, Orsolya már korán belekóstolt a nemzetközi diákéletbe: édesapja 2009 és 2012 között a Fidesz európai parlamenti képviselője volt Brüsszelben, így a középiskolát itt végezte el. Orsolya azonban nem tért haza, hanem az Egyesült Államokban alapított Richmond Egyetem Nagy-Britanniába kihelyezett képzését választotta. Az államfő lánya 2013-ban kezdte el az alapképzést (BA-képzés), divat, marketing, művészet és média területen. A képzés idén ér véget.
Zoom
Áder Orsolya internetes adatlapjáról derült fény londoni tanulmányaira
Azonban a londoni egyetem nem olcsó. Az intézmény honlapja szerint európai uniós állampolgárok számára az alapképzést jelenleg évi 9250 fontért, azaz mintegy 3 millió 357 ezer forintért lehet elkezdeni. Ha diplomázás után Orsolya ugyanitt folytatná tanulmányait, a mesterképzésért évi 7000 fontot, azaz mintegy 2,5 millió forintot kellene fizetnie.
Zoom
Miközben - látszólag - Soros egyetemét támadja a kormány, Áder lánya (középen) is egy hasonló rendszerben működő egyetemre jár
Gyurcsány fia is milliókért tanul
Más politikusok is szívesen járatják drága, külföldi egyetemekre gyerekeiket. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő például a Borsnak árulta el: fia, a 19 éves Tamás egy milánói közgazdasági egyetemen tanul, ahol az éves tandíj hárommillió, a kollégium pedig évi egymillió forintba kerül.
A Richmond Egyetem olyan rendszerben működik, mint a törvénytelen működéssel vádolt Közép-európai Egyetem (CEU). Az iskola ugyanis az USA-ban is elfogadott diplomát ad ki. Kérdés, hogy Áder teljes mértékben állja-e lánya költségeit, vagy Orsolya ösztöndíjból, esetleg munkája után kapott bérből hozzájárul ehhez. A Bors megkérdezte az elnöki hivatalt, hogy Áder kizárólag saját, havi mintegy 1,5 millió forintos fizetéséből segíti-e lányát, illetve, hogy annyi tandíjat fizet-e, mint ami a honlapon szerepel, de eddig nem kaptak választ.