Több mint 120 ezer aláírást gyűjtött a monarchista lobbi, ha ebből 100 ezer érvényes, akkor népszavazást kell tartani a témában.
A szerb alkotmány 108-as cikkének értelmében 100 ezer érvényes aláírás leadása után népszavazást kell kiírnia a parlamentnek, így érthető a kezdeményező Szerb királyság társulás izgatottsága. A szignókat még tavaly novemberben gyűjtötték össze – az igen rövidnek számító – hét nap alatt, a végső számokat pedig a verifikációs folyamat lezárulta után hozzák majd nyilvánosságra – hívja fel a figyelmet a BalkanInsight. A aláírásgyűjtés azért sikerülhetett a szervezetnek, mert honlapjuk szerint, Szerbia legnagyobb NGO-ja, azaz civil szervezete, több mint 18 ezer tagjuk van és 80 szervezetük országszerte.
„Ezután benyújtjuk a parlament elé a kezdeményezést, és ha több mint 150 ezer érvényes aláírásunk van, akkor az azt jelentené, hogy automatikusan megváltozna az alkotmány” – mondta el a Szerb királyság társulás újvidéki vezetője. Nikola Grbics jogász ugyanakkor némiképp túl bizakodónak tűnik, hiszen az interneten fellelhető szerb alkotmány angol nyelvű verziója úgy fogalmaz, hogy a 203 cikk értelmében 150 ezer aláírásnál az alkotmánymódosításra tett kísérlet a parlament elé kerül, annak természetesen még rá kell bólintania.
Zoom
Sándor koronaherceg (Forrás: Szerb királyság társulás)
Grbics egyébként Sándor koronaherceg és Péter herceg jogi képviselője, akik a Karagyorgyevics család leszármazottai. A cikk felidézi, hogy a kommunista hatalomátvétel után hogyan kényszerült a király száműzetésbe, majd hogyan tértek vissza 2001-ben Jugoszlávia összeomlása után, jelenleg is a belgrádi királyi palotában élnek.
„Az alkotmányos monarchia egy olyan rendszer, melyben a korona (…) a politika felett és alatt helyezkedik el” – fejtette ki Grbics. A király a mostani köztársasági elnök és az ombudsman jogköreinek keverékével bírna – tette hozzá. „A király minden politikai formációt és minden állampolgárt képviselne. Nem szólhatna bele a törvényhozási, a végrehajtói és a bírói hatalomba, de hozzá tudna tenni a jogállam építéséhez a kritikájával és dicséretével. A korona a stabilitás összetartó ereje lenne” – tette hozzá.
A szervezet a következő hónapokban több figyelemfelkeltő akcióval is készül. A román monarchistákkal barátságos focimeccset vívnak Sándor jugoszláv király és Mária román hercegnő házasságának 95. évfordulóján, június 11-én.
(Híradó)