A Geography Now videóblog fiatal készítői nemrég Magyarországról tettek közzé videót, ráadásul meglepően nagy háttérmunkát végeztek. Nem csak a látványosságokat mutatták be, de a magyarok történelmét is a hunoktól Trianon át az uniós csatlakozásig, és nem mulasztották el megemlíteni azt sem, hogy Magyarország lényegében önmagával határos - írja a Körkép.sk.
Zoom
A készítők már a videó elején eloszlatják azt a nyugaton elterjedt tévhitet, hogy hazánk kelet-európai ország, és kiemelik, hogy valójában Közép-Európa szívében fekszik. A térképes behatárolás után rögtön rá is térnek arra, hogy az első világháború előtt Magyarország "jóval nagyobb birodalom volt", majd Trianon miatt elvesztette területe 70 százalékát, így nagyszámú magyar nemzetrészek maradtak a szomszéd országokban.
Azt is elmondják, hogy a legnagyobb számú magyar nemzetrész "Szlovákiában" és "Romániában" él, bár a külhoni magyarságot ábrázoló térkép nem épp a valóságot tükrözi, de ez még talán megbocsátható, tekintve, hogy olyan háttérmunkát végeztek, amivel ritkán találkozik magyar ember külföldön.
Egy másik nyugaton viszonylag gyakran előforduló tévhit eloszlatása érdekében a videón egy könnyed pofonnal hangsúlyozzák ki, hogy a magyar nem a szláv népcsoporthoz tartozik, ezután villámgyorsasággal ragadják a magyar történelem főbb állomásait Magor és Hunortól kezdődően, szót ejtve a turanizmusról is - még a Kurultájt is megemlítik.