Az izraeli nemzeti parkokért és természeti értékekért felelős hivatal szép csendben elkezdte leszedni az egyes természeti képződmények korára utaló feliratokat, hogy ne veszítsék el azokat az ultraortodox zsidó látogatókat, akik a Bibliát szó szerint értelmezve a világot csak 5778 évesnek képzelik. (Mint ahogy a vezetőik hazugságait szó szerint értelmezve az ún. holokausztot meg hatmilliós gázüzemnek.)
Zoom
Mindez azok után derült ki, hogy a Szorek nevű cseppkőbarlangban egy látogató észrevette, gondos kezek eltüntették az információs táblákról a feliratokat, amik arra utaltak, hogy ezek a képződmények bizony több millió évesek. Rákérdezett túravezetőjénél, hogy szándékosan tüntették el a feliratokat, mire az volt a válasz hogy igen, mert nem akarják megbántani az ultraortodox látogatókat.
Zoom
Miután a cseppkőbarlang tábláiról készült képek felkerültek a Facebookra, többen jelezték, hogy nem egyedi esetről van szó, más izraeli természetvédelmi területeken is hasonló a helyzet.
Zoom
Az is kiderült, hogy a Szorek látogatóinak levetített tájékoztató film csak annyit állít, hogy a barlang „sok évvel ezelőtt” képződött, a cseppkövek pedig „több ezer év” alatt képződnek. Az igazság ezzel szemben az, hogy maga a barlang 20-30 millió éves, és a cseppkövek között van olyan, amelyik 300 000 éves is lehet.
Az izraeli természeti értékek megőrzésével foglalkozó hivatal azzal védekezett, hogy nekik a teljes izraeli társadalomhoz kell szólniuk úgy, hogy senkit se bántsanak meg, és ezért az ultraortodoxok igényeire is ügyelniük kell.
Zoom
(Times of Israel - 444 nyomán)