Idén is sikert aratott a Nyitott Parlament nevű program, mint már évek óta minden nemzeti ünnepen. Volt, hogy több száz méteres sorban álltak az emberek, hogy bejussanak, és megtekinthessék a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Az ország minden tájáról, a jelenlegi határokon túlról is jöttek látogatók.
Több száz méteres sorban állnak az emberek hétfőn az Országház előtt. Még az eső sem riasztotta el őket. Tíz órától fokozatosan engedték be a tömeget. Az első órában több mint ötszázan voltak kíváncsiak a magyar történelem egyik legjelentősebb épületére.
A látogatók a díszlépcsőn mehettek fel, ami a kupolacsarnokhoz vezet. Ez a lépcsősor azért különleges, mert a hétköznapokban csak rendkívüli alkalmakkor használják. Négyévente egyszer ezen vonulnak be az Országgyűlés tagjai, és itt fogadják a világ vezető politikusait is.
Az Országház egyik legfiatalabb látogatója egy kétéves kisfiú volt, aki szülei segítségével tette meg az utat a Szent Koronáig.
A látogatók megcsodálhatták a 27 méter belmagasságú kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket is.
A Parlament épülete sokakban ébresztett sötét emlékeket is: 1956. október 25-én ugyanis az Országház előtt sortüzet zúdítottak a magyarokra a zsidókommunista gyilkosok. Máig nem tudni pontosan, hogy hányan vesztették életüket a purimi vérengzésben.
A nyílt napra az ország különböző részeiről is sokan érkeztek, voltak olyanok, akik több száz kilométert utaztak. A jelenlegi határainkon túlról is sokan látogattak el.
A rossz idő ellenére mintegy 3500-an voltak kíváncsiak az Országházra.
(Híradó nyomán)