Izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították nemrégiben a szárnyasok ürülékét. Az eljárásnak több környezetbarát előnye is van.
A kutatásban résztvevők elmondták, hogy a szárnyasok ürüléke terhet jelent a környezetnek, és kórokozókat is tartalmaz. A most kipróbált eljárási mód megoldhatja ezeket a problémákat. A hulladékból alternatív energiaforrás válhat ezáltal. Összességében több energia keletkezik így, mint amennyit a kezelés igényel. Az alternatív energiaforrás előállításával mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása is.
Az eddigi eredményeket az Applied Energy című szaklapban mutatták be. A tanulmányban a szakértők összehasonlították az általában növényi maradványokból készült bioszén és a baromfipiszokból készült hidroszén előállítását. A hidroszén az ürülék 250 Celsius-fokra történő melegítésével keletkezik. A végeredmény egy szénhez hasonlatos szilárd tüzelőanyag, amely kevesebb energiaráfordítással és kisebb környezeti terheléssel állítható elő.
Ha jövőben a világ minden szárnyasának székletét átalakítanák hidroszénné, az a villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát váltaná ki – véli Amir Gross, a a Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem (BGU) munkatársa.
A növényekből készülő fűtőanyagokkal szemben más előnyökkel is jár a baromfipiszok-szén. Gross kiemelte, hogy a madárürülékből készült szénnek nincs szárnyas- vagy ürülékszaga, hanem érdekes mód szénszaga van.
(MTI)