Dévényi István írása a Válasz.hu-ról:
Össze vagyok zavarodva.
A Stop Soros törvényjavaslatról akartam volna írni, ehhez kerestem háttéranyagokat. És valami olyat találtam, amitől meglehetős zavar támadt az erőben.
Szóval Stop Soros, amely törvénytervezet valódi neve inkább a Stop Altusz Kristóf, mivel a helyettes külügyi államtitkár 1291 menekülttel elindított politikai lavinájára kíván a kormány így, törvényhozásilag reagálni. A Stop Soros így a legjobb védekezés a támadás szellemében született kommunikációs próbálkozás, nem pedig valóságos törvényjavaslat.
És akkor keresgélés közben szembejött ez:
A Kormány 1698/2013. (X. 4.) Korm. határozata a Migrációs Stratégia és az azon alapuló, az Európai Unió által a 2014–2020 ciklusban létrehozásra kerülő Menekültügyi és Migrációs Alaphoz kapcsolódó hétéves stratégiáról. Erre azért volt szükség, hogy később az Alapból lehívhatók legyenek az EU-s támogatások.
Na, de nézzük, mit írt a kormány!
Részletes célkitűzések, támogató intézkedések:
  • A harmadik országbeli állampolgárok tájékoztatása a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségéről, folyamatáról és felkészítésük a honosításhoz szükséges alkotmányos alapismeretek vizsgára;
  • A migránsok társadalmi és politikai életbe való bevonásának elősegítése;
  • A migránsok bevonása az integrációs intézkedések megvalósításába, mentorrendszer kialakítása;
  • A migráns hátterű civilszervezetek megalakításának ösztönzése, a meglévő szervezetek kapacitásfejlesztése, az e szervezetek közötti együttműködés fórumának megteremtése.
  • Az integráció kétirányú folyamat, ezért fontos a harmadik országbeli állampolgárokkal szemben nyitott magyar társadalom és a kultúrák közötti párbeszéd kialakulásának elősegítése/kialakítása.
Ez volt az elméleti alapozás, nem kevésbé elszánt a gyakorlati rész sem. A kormány szerint nagyon fontos még:
  • A harmadik országbeli állampolgárok befogadó lakókörnyezetének kialakítását és fenntartását elősegítő intézkedések;
  • A migránsok beilleszkedését segítő önkéntesek munkájának támogatása;
  • A kultúrák közti párbeszéd ösztönzését szolgáló programok kidolgozása és működtetése;
  • A migránsoknak az intézményekhez, árukhoz, köz- és magánszolgáltatásokhoz való hozzáférésének vizsgálata, az esetleges diszkriminációt csökkentő programok kidolgozása és működtetése;
  • Valamint a magyar lakosság részére a befogadó szemléletet ösztönző programok szervezése, felvilágosító kampányok ösztönzése, megvalósítása; a kulturális sokszínűséghez való igazodás képességének elősegítés;
Valamint:
  • Együttműködés a médiával a szakszerű és objektív tájékoztatás érdekében. Fontos továbbá a tájékoztató anyagok kidolgozása és terjesztése, a harmadik országbeli állampolgárok és a befogadó társadalom tagjait egyaránt megszólító kulturális és társadalmi események szervezése, a médiában dolgozó személyek migráns-specifikus képzése, valamint a média eszközeinek igénybe vételével információs kampányok lebonyolítása.
Ilyenkor szokott jönni a magyarázat, hogy na, igen, de azóta nagyot fordult a világ, csakhogy ez a narratíva is elbukik ott, hogy a kormány 2016 szeptemberében épp ennek a Menekültügyi és Migrációs Alapnak a pénzéből támogatta a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület a menekültek beilleszkedését támogató programjának megvalósítását 25 millió forinttal.
Soros György pedig összeszégyellheti magát, mert még a leghagymázosabb bevándorláspárti publicisztikáiban se mert olyan nagyot álmodni, mint az Orbán-kormány.