2018. november 19., hétfő, Erzsébet, Bodor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:52 Néppártosodnak a román szocik is: kizárták a PSD legnépszerűbb politikusát - a bukaresti főpolgármester a korrupt Dragnea ellen fordult18:14 Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete több pénzt kér Afrika "malária elleni harcához"17:43 Szijjártó szerint nem ők kérték Merkeltől, hogy segítsen "menekülteket" befogadni 2015-ben17:01 Negyvennégy Péntek nem találta otthon Robinsont16:41 Jól eltüntették az aluljárókból a csöveseket16:22 Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy társait is verő kis pécsi csínytevő16:08 Nem bukik a Likud-kormány: mindenkit meglepett az oktatási miniszter meghunyászkodása15:56 A függetlenek taroltak a szlovén helyhatósági választásokon15:37 "Párizs halott város" - rasszistának és homofóbnak kikiáltott inzultusok jelzik a sárga mellényesek jó irányát15:09 Ki hitte volna: megsemmisült a tűzben a DK teljes könyvelése14:43 Vascsővel verték a megkötözött 88 éves nénit a retkek - reggelig áldozatuk házában maradtak14:18 Egy észak-koreai tábornok fia szerint a fiatal nemzedék semmiféle hűséget nem érez az uralkodó iránt14:07 A magyar korrupcióellenes ügyészség léterhozását sokkal fontosabbnak tartja Toroczkai, mint Gruevszki ügyét13:31 Rend van: megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában13:15 A börtön ablakában zajló cigányromantikába zavart bele egy öregúr - az életével fizetett érte
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A vörös rezsim "arany korszaka": faliszőnyeg Ceausescuékkal félmillióért

Reklám

Diktátor házaspárt ábrázoló gobelin félmillió forintnak megfelelő összegért? Miért ne? Közel három évtizeddel a kommunizmus bukása után is számottevő érdeklődés mutatkozik Romániában a vörös rezsimhez köthető tárgyi emlékek iránt, és ugyanez elmondható Nicolae Ceausescu diktátor és felesége személyes holmijairól. A Magyar Nemzet cikke.
A bukaresti Artmark aukciósház gyakorta bocsát árverésre a Ceausescu-korszakból származó relikviákat, legutóbb január 26-a, a conducator születésének századik évfordulója alkalmából dobott piacra egy egész gyűjteményre valót. Sokat elárul az 1989-es rendszerváltással lezárult, közel fél évszázadot felölelő kommunizmus iránti nosztalgiáról, hogy az Aranykorszak – a korabeli propaganda így nevezte Ceausescu huszonnégy éves uralkodásának időszakát – nevet viselő netes árverésen összesen közel harmincezer eurós kikiáltási áron felkínált portékák hatvan százaléka gazdára talált.
Zoom
A diktátor szülei és felesége társaságában egy az aukción árverésre bocsátott falikárpiton (Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)
Sokan el sem hinnék, mi mindenért hajlandók pénzt adni az emberek. Elkapkodták a nemzetiszín szegéllyel díszített úttörőnyakkendőket, a korabeli plakátokat, a háztartási eszközöket, sőt az ugyancsak korabeli, felbontatlan cigarettacsomagot és tekercs vécépapírt – ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben, pedig az ateista hatalom utasítására még bezúzott Bibliákból is előállították.
A romániai minimálbérnél enyhén magasabb áron, négyszázötven euróért kelt el a román munkásosztályt a szakszervezetek szervezte kirándulásokra csalogató, mosolygós túrázókat ábrázoló óriásplakát, s több száz eurót értek a diktátor félanalfabéta feleségét, Elena Ceausescut lóháton, illetve fürdőnadrágban ábrázoló, fekete-fehér fotók is. Ugyancsak borsos áron, darabonként háromszáz euróért keltek el a „Kárpátok géniuszát” Fidel Castro kubai vezetővel megörökítő fényképek.
Óriási sikert arattak a diktátorpár személyes holmijai, az általuk kapott ajándékokon, kitüntetéseken kívül mindenekelőtt a ruházati cikkek. A vadászszenvedélyéről is ismert pártfőtitkár bundás vadászsapkája négyszázötven, zöld színű, kaucsuk vadászcsizmája, illetve ruhája egyaránt hétszáz euróért lelt gazdára. Népszerűnek bizonyultak Elena kiegészítői is: nyolcvan euróról induló gyapjúkalapja tízszeres áron kelt el, és hatszáz eurót adtak magas sarkú cipőjéért. Az árverés legfelkapottabb darabjainak egyébként a faliszőnyegek bizonyultak.
Egyenként ezerhatszáz euróért vásárolták meg a Ceausescu házaspárt a diktátor szüleivel ábrázoló gobelint, a pártfőtitkárt a bukaresti nagy nemzetgyűlés ülésén megjelenítő faldíszítő kárpitot, továbbá a vezért a nép hőseként beállító gyapjúszőnyeget.
A bukaresti aukciósház tavaly is rendezett nagy sikerű árverést, amelyen a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem harmincháromezer euróért sikerült értékesíteni Ceausescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászpuskáját. Az arannyal díszített fegyverrel a diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára, tíz nappal azelőtt, hogy rögtönítélő bíróság döntése alapján őt és feleségét kivégzőosztag elé állították karácsonykor. A korábbi árveréseken olyan tárgyakat is értékesítettek a hagyatékból, mint a vezér személyére szabott terepjárók, elkapkodták még a pizsamáit is, az eladatlan javakat pedig egy idősotthonnak adományozták. Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready