2018. augusztus 19., vasárnap, Huba napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:51 Ankara készül valamire, de még nem tudni, mire21:19 Irán saját fejlesztésű új harci repülőt és rövidtávú ballisztikus rakétát állít hadrendbe20:39 A zsidó gárdának nem tetszik, hogy a bíróság felmentette portálunk olvasóját, ezért vizsgálják a törvénymódosítás lehetőségét20:28 Augusztus 20-án a Városligetben egész napos családi-politikai rendezvényt tart a Mi Hazánk19:48 A haladó szellem új frontvonala: megválasztották a világ első Down-kóros szépségkirálynőjét19:14 Vonattal ütközött egy autó Nagykállón18:53 Rendőrautó és személygépkocsi karambolozott Vácon18:30 A boszniai Szerb Köztársaság hatályon kívül helyezte a srebrenicai jelentést - szerintük az csak a NATO-bombázás igazolása17:50 Huszonötezer magyar Csíksomlyón a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadásán17:08 Mégsem kellenek a négerek, sőt megoldás helyett az EU-s kikötők megnyitására szólított fel az olasz miniszter16:55 Pont az egykori elszámoltatási biztos adta át a 400 millió forintunkból felújított ősgyepes lovaspályát Kiskunhalason16:31 Ha már megverte, ki is rabolta a nőt egy érdi férfi Pilisen15:38 Őrizetbe vették a legnagyobb orosz űrcég egyik nagyfőnökét és két munkatársát15:10 Az Orbán gyerekeit keresztelő szektavezér kenyeret és halat visz az állam által szándékosan éheztetett sáskáknak14:29 Perzsa külügyér: Irán megtanulhatta, hogy az Egyesült Államokban nem lehet megbízni
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A vörös rezsim "arany korszaka": faliszőnyeg Ceausescuékkal félmillióért

Diktátor házaspárt ábrázoló gobelin félmillió forintnak megfelelő összegért? Miért ne? Közel három évtizeddel a kommunizmus bukása után is számottevő érdeklődés mutatkozik Romániában a vörös rezsimhez köthető tárgyi emlékek iránt, és ugyanez elmondható Nicolae Ceausescu diktátor és felesége személyes holmijairól. A Magyar Nemzet cikke.
A bukaresti Artmark aukciósház gyakorta bocsát árverésre a Ceausescu-korszakból származó relikviákat, legutóbb január 26-a, a conducator születésének századik évfordulója alkalmából dobott piacra egy egész gyűjteményre valót. Sokat elárul az 1989-es rendszerváltással lezárult, közel fél évszázadot felölelő kommunizmus iránti nosztalgiáról, hogy az Aranykorszak – a korabeli propaganda így nevezte Ceausescu huszonnégy éves uralkodásának időszakát – nevet viselő netes árverésen összesen közel harmincezer eurós kikiáltási áron felkínált portékák hatvan százaléka gazdára talált.
Zoom
A diktátor szülei és felesége társaságában egy az aukción árverésre bocsátott falikárpiton (Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)
Sokan el sem hinnék, mi mindenért hajlandók pénzt adni az emberek. Elkapkodták a nemzetiszín szegéllyel díszített úttörőnyakkendőket, a korabeli plakátokat, a háztartási eszközöket, sőt az ugyancsak korabeli, felbontatlan cigarettacsomagot és tekercs vécépapírt – ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben, pedig az ateista hatalom utasítására még bezúzott Bibliákból is előállították.
A romániai minimálbérnél enyhén magasabb áron, négyszázötven euróért kelt el a román munkásosztályt a szakszervezetek szervezte kirándulásokra csalogató, mosolygós túrázókat ábrázoló óriásplakát, s több száz eurót értek a diktátor félanalfabéta feleségét, Elena Ceausescut lóháton, illetve fürdőnadrágban ábrázoló, fekete-fehér fotók is. Ugyancsak borsos áron, darabonként háromszáz euróért keltek el a „Kárpátok géniuszát” Fidel Castro kubai vezetővel megörökítő fényképek.
Óriási sikert arattak a diktátorpár személyes holmijai, az általuk kapott ajándékokon, kitüntetéseken kívül mindenekelőtt a ruházati cikkek. A vadászszenvedélyéről is ismert pártfőtitkár bundás vadászsapkája négyszázötven, zöld színű, kaucsuk vadászcsizmája, illetve ruhája egyaránt hétszáz euróért lelt gazdára. Népszerűnek bizonyultak Elena kiegészítői is: nyolcvan euróról induló gyapjúkalapja tízszeres áron kelt el, és hatszáz eurót adtak magas sarkú cipőjéért. Az árverés legfelkapottabb darabjainak egyébként a faliszőnyegek bizonyultak.
Egyenként ezerhatszáz euróért vásárolták meg a Ceausescu házaspárt a diktátor szüleivel ábrázoló gobelint, a pártfőtitkárt a bukaresti nagy nemzetgyűlés ülésén megjelenítő faldíszítő kárpitot, továbbá a vezért a nép hőseként beállító gyapjúszőnyeget.
A bukaresti aukciósház tavaly is rendezett nagy sikerű árverést, amelyen a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem harmincháromezer euróért sikerült értékesíteni Ceausescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászpuskáját. Az arannyal díszített fegyverrel a diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára, tíz nappal azelőtt, hogy rögtönítélő bíróság döntése alapján őt és feleségét kivégzőosztag elé állították karácsonykor. A korábbi árveréseken olyan tárgyakat is értékesítettek a hagyatékból, mint a vezér személyére szabott terepjárók, elkapkodták még a pizsamáit is, az eladatlan javakat pedig egy idősotthonnak adományozták. Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Szavazás
Egyetért-e azzal, hogy a gyermekvállalás és -nevelés legyen nyugdíjszerző tevékenység?
» Igen» Nem
Egyetért-e azzal, hogy készüljenek végre a magyar történelem dicső időszakait bemutató, nagy költségvetésű játékfilmek?
» Igen» Nem
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready