Országszerte 32 település több mint 100 helyszínén, 300 programmal és mintegy 2000 fellépő közreműködésével ünneplik Johann Sebastian Bach születésének évfordulóját március 21. és 25. között a Bach Mindenkinek Fesztiválon.
A Bach in the Subways nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010-ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést – idézte fel Kovács Zalán tubaművész, a fesztivál alapító igazgatója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. Azóta minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén világszerte kiváló muzsikusok ünneplik a zeneszerzőt ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken – fűzte hozzá.
A szervező elmondta, hogy az programsorozat nyitókoncertjét Budapesten március 20-án a Budapest Music Centerben rendezik meg, ahol a Készenléti Rendőrség Zenekara szólaltatja meg Bach műveit, majd átadják a fesztivál díjait is.
Emellett lesz Énekeljünk együtt! címmel közös koráléneklés a budapesti Kálvin téren, Kaposváron aikidóbemutatót tartanak Bach muzsikájára, flashombot rendeznek a Miskolc Plázában, Szentendrén pedig a HÉV-állomáson Bach az aluljáróban címmel ad koncertet a Musica Beata Kórus és Musicantus Leánykara. Mindezek mellett határon túl is több városban rendeznek ingyenes Bach-koncerteket.
“Fontos, hogy lebontsuk a koncerttermek falait és egy átjárót képezzünk a színpad és a közönség között” – fűzte hozzá Kovács Zalán.
(MTI nyomán)