Kifinomult látvány, ízélmények, a világra nyitott, ugyanakkor mégis tradicionális magyar konyhát vezet az év séfje, Barna Ádám, aki hitt a pörköltben és a lecsóban.
Barna Ádám a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában elmondta: családjukban a lecsó az egyik kedvenc étel, aminek a receptjén finomítottak az elmúlt években, és a mai napig készítik rézbográcsban is.
Az év séfje szerint a gyerekkori gasztronómiai élmények hozzátartoznak a szakmai fejlődéshez, ami egy útkeresés is. „Sokféle stílust, ételt kipróbál az ember, de az otthonról hozott ízélmények nagyon meghatározóak” – fogalmazott.
Nem szabad elfelejteni azokat az ízeket, élményeket és alapanyagokat, amelyek ott vannak a magyar konyhában, ezeket alá kell húzni, ki kell emelni. Barna Ádám azt mondta: volt egy időszak a gasztronómiában, amikor sok ételt megpróbáltak újragondolni. Most azonban a gasztronómiában mindennél fontosabb az íz, ezekhez az ételekhez pedig úgy kell nyúlni, hogy megtartsák valódi jellegüket, de az alapanyagokból a legtöbbet hozzuk ki.
Barna Ádám szerint „trendi lehet ma a pörkölt és a lecsó”. Az év séfje hozzátette: az utóbbi években azt tapasztalta európai utazásai során, hogy „mindenki büszke arra, amije van”. Tavasztól őszig pedig hazánkban is igen gazdag a kínálat, ezért azt kell főznünk ezekből az alapanyagokból, amiket mi is szeretünk – mondta.
Barna Ádám arról is beszélt, hogy a konyhájukban természetesek az ételek, sokszor még egyszerűek is. „Azonban az egyszerűség mindig bonyolult, az egyszerű a legnehezebb, hogyha nem kellő odafigyeléssel készítjük el” – vélekedett.
(Kossuth Rádió)