Áprilistól alacsonyabb hőfokon sülhet csak a lángos. Az M1 Kosár című műsorában a szerkesztők annak jártak utána, hogy a Nébih ellenőrei mikortól kopogtathatnak a lángossütők ajtaján, továbbá annak is, hogy hol keresik majd a hibát.
Pár hónappal ezelőtt elterjedt a hír, hogy akár el is tűnhet az étrendünkből a lángos. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) április 14-től kifejezetten ügyel majd arra, hogy a gyártók féken tartsák az akrilamid tartalmát az ételekben.
„Az alapja ennek az izgalomnak az, hogy egy 2017-es közösségi vagy bizottsági rendelet szabályozza az élelmiszerek akrilamid csökkentésére vonatkozó technológiai folyamatokat, illetve bizonyos termékek esetében határértéket is megállapít” – mondta Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője az M1 Kosár című műsorában.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2015-ben tudományos véleményt adott ki az élelmiszerekben jelen lévő akrilamidról, ami lehetségesen megnöveli a rák kialakulásának kockázatát a fogyasztók minden korcsoportjában.
Megkerülhetetlen az akrilamid
„Az élelmiszereink természetes módon tartalmaznak akrilamidot, mégpedig azért, mert a magas szénhidráttartalmú élelmiszereket, amikor sütjük, főzzük magas hőmérsékleten, elsősorban sütjük, mégpedig vízmentes, vagy alacsony víztartalmú környezetben, akkor ez a vegyület a szénhidráttartalomból kialakul” – magyarázta az osztályvezető.
A szabályozás egyszerűnek tűnik. Csak az olaj hőmérsékletére és annak frissességére kell odafigyelni.
„175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni a lángost. És nem sötétbarnára, hiszen ezek a szénhidrátok, ezek a redukáló cukrok úgy alakulnak át akrilamiddá, hogy látszik a termék színén. A lángost aranysárgára kell sütni” – figyelmeztetett Zoltay Anna.
Svédországban figyeltek fel arra még 2002-ben, hogy szénhidráttartalmú élelmiszerekben magas hőmérsékleten, sütéskor, grillezéskor vagy zsírban történő sütéskor természetes módon keletkezik akrilamid.
Érdemes csökkenteni a mennyiséget
Mivel az akrilamidot lehetetlen teljesen eltávolítani az étrendből, nagy jelentősége van a bevitel csökkentésének, az otthoni főzési szokások módosításával és a változatos étrenddel. Az összetevők kiválasztása és az alkalmazott sütési, főzési hőmérséklet befolyásolja a különböző élelmiszerek akrilamid tartalmát. Ezek betartásával csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát.
A lángos tehát marad. A Nébih az élelmiszereink előállítását és az elkészítés szabályait fogja ellenőrizni. A továbbiakban is hódolhatunk szenvedélyünknek, legyen az egy sima vagy fokhagymás, esetleg sajtos-tejfölös, vagy káposztás lángos.
(Híradó)