Magyarországon népbetegségnek mondható a visszér, amely minden ötödik embert érint valamilyen módon. Kialakulásában az állandó megterhelés, az álló foglalkozás mellett az öröklött hajlam is nagy szerepet játszik. Gyógyszerrel, krémekkel kezelhető, de súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet. Megelőzésének az alapja az egészséges életmód, a sok mozgás.
A visszér részben öröklött tényezőkön alapszik, másrészt pedig az életmód miatt alakulhat ki. Aki sokat áll, sokat van talpon vagy éppen sokat ül, és kevésbé használja a végtag izomzatát, azoknál fejlődhet ki ez a betegség – mondta az Életkor című adásban Szebeni Zoltán, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika orvosa, egyetemi docens.
A tágult erek keménnyé válnak, esetenként csomóssá, a bőr fölöttük piros lesz, rosszabb esetben láz, komoly fájdalom jelentkezhet. Ha a tablettás és krémes vagy kenőcsös kezelés nem elegendő, akkor tűszúrásokból végzett keringésmegállító kezelést tudunk alkalmazni – mondta Szebeni.
Ez egy injekciós kezelés nagyon pici, finom tűvel az oldalágakon. Ha a főtörzs is beteg, akkor pedig vagy lézeres, vagy rádiófrekvenciás technikával, katéteres úton, vagy pedig a hagyományos visszér-eltávolításos műtétet ajánljuk a páciensnek – tette hozzá. Az operációtól sem kell megijedni, hiszen a műtéti megoldások folyamatosan fejlődnek.
Az újabb műtétek általában a hő hatásával zárják el a vénás törzset, ebből először a lézeres eljárást fejlesztették ki, aztán rádiófrekvenciával, a legújabb módszernél pedig ragasztóval lehet összezárni a vénás törzset – mondta Banga Péter érsebész.
A mozgás sokat segít
Szakemberek szerint a visszér nem is annyira betegség, hanem inkább egy állapot. „Az egyébként egészséges emberek mindennapi életét nehezíti meg ez az elváltozás, és ennek megfelelően sok ember életminőségét jelentősen javítja, ha ez a probléma meg van oldva” – mondta az érsebész.
A visszerek eltorzult vénák, az elhasznált vért szállítják a visszaáramlását gátló billentyűk és az ereket körülvevő izmok segítségével. Ezért fontos a mozgás – hangzott el a műsorban.
„Már járás közben is, az állandó ritmikus összehúzódása a lábszárnak meg a combizomzatnak is segíti a véráramlást a lábban – mondta Szebeni Zoltán, aki az elhízást emelte ki mint rizikófaktort. Minél nagyobb testsúllyal bír valaki, annál nagyobb terhelés lesz a véroszlopban a lábban, és ez tovább rontja a visszerek keringését ” – tette hozzá a szakember.
A rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás jótékonyan hat a kialakult visszerekre, illetve segít a betegség kialakulásának megelőzésében.
(Híradó)