A mexikói bíróság betiltotta az amerikai Mattel cég Frida Kahlót ábrázoló Barbie-babájának értékesítését Mexikóban, és Kahlo családját nevezte meg a néhai mexikói festőművészhez kötődő jogok egyedüli birtokosának - írta a BBC News.
A Mattel egy vérbeli zsidó-kommunista ünnep, az idei nemzetközi nőnap alkalmából dobott piacra történelmi és kortárs "hírességeket", köztük a néhai feminista-mesztic-zsidó-leszbikus festőművészt ábrázoló új Barbie-babákat, hadd tanuljanak egy kis tolerancialeckét a mexikói kislányok (vagy haladó szellemű kisfiúk) is.
Zoom
Már tényleg nagyon hiányzott egy Frida Kahlóról mintázott baba a kislányok kezébe
Kahlo távoli rokona, Mara de Anda Romeo már márciusban jelezte, hogy a játékgyártónak nincs joga használni a művész képmását. A Mattel akkori közleménye szerint azonban a cég a Kahlóhoz kötődő jogokat birtokoló panamai Frida Kahlo Corp. vállalattal működött együtt, amely állítása szerint több mint egy évtizeddel ezelőtt szerezte meg a jogokat a művész unokahúgától, Isolda Pinedo Kahlótól.
Mara Romeo azonban a helyi sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy ő és családja a jogok birtokosa.
A Reuters hírügynökség a család hivatalos Twitter-oldalán (@FridaKahlo) szerdán közzétett bejegyzést idézve azt írta, hogy egy mexikóvárosi bíró arra utasította a Frida Kahlo vállalatot, hogy fejezze be a néhai művész "nevének, képmásának és munkáinak" engedély nélküli használatát, értékesítését.
A Frida Kahlo vállalat a hírügynökséghez eljuttatott közleményében azt írta: "folytatni fogja tevékenységét a törvény által meghatározott keretek között és saját alkotmányos jogaival élve". A cég továbbá fenntartja azon állítását, hogy a néhai művész unokahúgától, Isolda Pinedo Kahlótól szerezte meg a jogokat.
Nem köszön vissza Kahlo karakteres, majdnem összeérő szemöldöke
Kahlo családja egyébként azt is nehezményezte, hogy a játékon nem köszön vissza Frida Kahlo karakteres, majdnem összeérő szemöldöke és a ruhája sem adja vissza a művész által hordott tehuana népviselet kidolgozottságát. Egyszóval sokkal inkább hasonlít a hagyományos Barbie-babára, mint a mexikói festőre.
A Mattel több mint egytucatnyi történelmi és kortárs hírességet ábrázoló Barbie-kollekciót adott ki márciusban a nemzetközi nőnap alkalmából. Az új babák egyik csoportja "inspiráló történelmi személyiségeket" idéz fel, a másik sorozat "elismert kortárs nőket".
Az "Inspiráló nők" elnevezésű sorozatban szerepel Kahlo és a másik feminista ikon, Amelia Earhart is, az első női pilóta, aki átrepülte az Atlanti-óceánt. A hírességeket be is mutatják a babákhoz mellékelt információkban.
A "kortárs hősöknek" szentelt babák között van a fénykorában gaz nácikat kaszaboló Wonder Womant rendező Patty Jenkinst és az idei téli olimpián aranyérmet szerzett amerikai snowbordozó Chloe Kimet ábrázoló figura is, de "híres" divattervezők, újságírók, színésznők és üzletasszonyok is szerepelnek a kollekcióban.
A mostani bírósági döntés csak Mexikóra vonatkozik és a Mattel még fellebbezhet. A cég ügyvédei egyelőre nem reagáltak a fejleményekre. A család reményei szerint az Egyesült Államokban is sikerül hasonló lépéseket elérniük a genderúttörő babák ügyében.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: