Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel. A jogalkotási javaslat ugyanakkor igyekszik biztosítani, hogy a szomszédos országok egyeztessenek minden változásról, megóvva a belső piac megfelelő működését és elkerülve a széttöredezettséget, amit az okozna, ha egyes tagállamok továbbra is alkalmaznák az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, míg mások elhagynák azt - derül ki a tegnap benyújtott bizottsági javaslatból.
Zoom
Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos kifejtette: "Javaslatunk értelmében jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata. Ez az igen ambiciózus ütemezés lehetővé teszi a polgárok számára, hogy késedelem nélkül élvezhessék az intézkedés előnyeit. Már most felkérjük a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket egy unión belüli összehangolt megközelítés biztosítása érdekében."
A Bizottság javaslata
  • megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
  • egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
  • a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.
Hogyan és mikor lépnek hatályba a változások?
Az Európai Bizottság javaslata hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerül elfogadásra.
A zökkenőmentes áttérés érdekében a Bizottság javaslata alapján minden tagállam 2019 áprilisáig jelezni fogja, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékozik-e alkalmazni.
A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor. Ezt követően a téli időszámításra való tartós átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.
Ezen ütemterv feltétele, hogy az Európai Parlament és a Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja a Bizottság javaslatát.
Az okokról
Az európai országok a múlt században kezdték alkalmazni a nyári időszámítást energiatakarékossági megfontolásokból, elsősorban háborús időkben, illetve az 1970-es évek olajválsága idején. 1980-tól kezdve az Európai Unió fokozatosan fogadta el azokat a jogszabályokat, amelyek véget vetettek a nemzeti óraátállítási gyakorlatok eltérő ütemezésének. 2018-ra azonban az óraátállítás sokat vesztett relevanciájából, miután több tanulmány is arra jutott, hogy mára elenyésző mértékű energiamegtakarítást jelent, miközben a polgárok részéről egyre több panasz érkezik negatív egészségügyi hatásaira.
A polgárok, az Európai Parlament és mind több tagállam egyre több kételyt fogalmazott meg az óraátállítás indokoltságával kapcsolatban. Az Európai Parlament felkérésére és a jelenlegi intézkedések értékelésének részeként a Bizottság 2018 nyarán nyilvános konzultációt folytatott, amelyre 4,6 millió válasz érkezett be. Ez az Európai Bizottság által szervezett nyilvános konzultációk esetében valaha tapasztalt legmagasabb válaszadási szám. A válaszadók 84%-a támogatta az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetését.
Mindezek fényében az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy nem indokolt Brüsszelből szabályozni az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, és a tagállamok szabad döntésére kell bízni a nyári, illetve a téli időszámítás alkalmazását, a szubszidiaritás elvével összhangban nemzeti szinten kezelve a kérdést.
2018. szeptember 12-én elmondott, az Unió helyzetét értékelő beszédében Jean-Claude Juncker elnök kijelentette: "Hangzatos beszédekben sokszor halljuk, hogy a politikának a nagy horderejű dolgokban nagy, a kis dolgokban kisebb szerepet kell vállalnia. Ugyanakkor az európai polgárok körében nem népszerű, hogy az uniós jog előírja számukra, hogy évente kétszer állítsák át az órájukat. A mai nappal a Bizottság változtatni szeretne ezen. Az óraátállítást meg kell szüntetni. A jövőben a tagállamokra kell hagyni a döntést, hogy polgáraik a nyári vagy téli időszámítás szerint éljenek. Ez szubszidiaritás kérdése. Remélem, hogy a Parlament és a Tanács osztozni fog ebben az álláspontban, és megtalálja a belső piac szempontjából is működőképes megoldást. Az idő sürget."
(Portfolió nyomán)