2018. szeptember 22., szombat, Móric napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:49 Hitler tényleg Dél-Amerikában él, és most polgármester szeretne lenni Peruban22:28 Néhány napos babákat is megkéseltek egy New York-i csecsemőotthonban22:08 Szegeden köhögött a bolha21:46 A vörösök nem tudták kiheverni a hajtóvadászatos mesét leleplező BfV-elnök felfelé buktatását21:31 Előadókörútra érkezik hazánkba a torinói lepel tudományos kutatásának atyja21:24 Még Kárpátalja helyettes kormányzója sem érti az ukrán külügyér magyarellenes kirohanását21:12 Most tényleg lángolt egy kémény a gettóban20:59 Tucatnyi halott a mozambiki "fiatalok" támadása nyomán20:39 Betelt a pohár: feloszlatta magát a Jobbik zuglói szervezete - "Alapító atyánk forog a sírjában a pártvezetés ámokfutásai miatt"20:00 Tömeges megbetegedések miatt korlátozták az ivóvízhasználatot két hevesi településen19:37 Édesanyját megverte, annak élettársára rálőtt, majd végzett magával egy férfi Fertőrákoson19:07 A görög kormány elkezdte a migránsok áttelepítését a szigetekről az ország belsejébe - ezt is az "egyre többen aggódók" miatt 18:51 Moszkva nem támogatja a boszniai Szerb Köztársaság függetlenítését18:36 A lengyeleknek is érik a brüsszeli atom: sajnos nem demokratikus a komcsiellenes bírósági törvény17:42 Belső vizsgálat indult a rendőrségen: a gyilkossal együtt csücsült a börtönben a soroksári futónő telefonja
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Harmadik Birodalom kézigránátjai és improvizált fegyverei

A világháborúk idején (és a mai napig is) a katonák egyik fegyvere a kézigránát volt. A Harmadik Birodalom ebből a fegyverből több fejlesztést is kivitelezett. Különböző módszerek felhasználásával olcsó, improvizált fegyvereket is elő lehetett állítani, amik egyszerűségük ellenére hatásos eszközök lehettek.
A német kézigránátok alapvető jellemzői
A német kézigránátokat összehasonlítva más korabeli kézigránátokkal, az látszik, hogy nagyobb mennyiségű robbanóanyagot tartalmaztak. A nyeles gránát 160-165, a Eihandgranate 39 pedig 130 gramm robbanóanyagot tartalmazott. Ezzel szemben a legtöbb korabeli kézigránát 45-60 gramm robbanóanyagot tartalmazott. Ennek következtében helységharcban, amikor zárt térbe dobták be a gránátokat, a német kézigránátok jelentősen nagyobb hatásúak voltak.
A német kézigránátokat emellett messzebbre lehetett dobni, mint más korabeli kézigránátokat. A nyeles gránát esetében ennek a nyél volt az oka. A 39-es gránát pedig azért volt messzebbre dobható, mert a nagyobb robbanóanyag-tartalom ellenére jelentősen könnyebb volt, mint más korabeli gránátok.
Zoom
Robbanóanyagok
A német kézigránátok robbanóanyagai olcsóbbak voltak, mint az ellenséges országok által használtak. Ennek az volt az oka, hogy a második világháború idején több ország a kézigránátjaiba leginkább TNT robbanóanyagot tett. Ezzel szemben a német kézigránátok robbanótöltetei a TNT mellett donaritból és ammonalitból készültek, amikből a két utóbbi jelentősen olcsóbb a TNT-nél. Ennek az az oka, hogy az ammonalit és a donarit robbanóereje megegyezik a TNT robbanóerejével, viszont nagyrészt a sokkal olcsóbb ammonium-nitrátból állnak.
A második világháború idején a Harmadik Birodalom több mint 150 millió offenzív kézigránátot, nagyjából 10 millió ködgránátot és több millió más funkciójú gránátot gyártott.
Nipolit gránátok
Az egyik német innováció a kézigránátok területén a nipolit nevű robbanóanyagból álló gránát volt. A nipolit abban különbözik a többi robbanóanyagtól, hogy formába önthető és megtartja az alakját, aminek következtében egyszerű eljárással, minimális számú alkatrésszel volt készíthető az ebből a robbanóanyagból készített gránát, mivel nem kellett burkolat a robbanóanyag egyben tartására.
Ilyen tulajdonságú gránáttal csak a Harmadik Birodalom rendelkezett. A nipolit gránátok az előbbiek mellett nagyobb hatásúak is voltak, mert tulajdonképpen az egész gránát robbanóanyag volt.
Zoom
Blendkörper 2H
A Harmadik Birodalom egyik kézigránát-fejlesztése a Blendkörper 2H volt, ami egy vakítógránát. Ez a gránát titánium-tetraklóridot tartalmazott, ami a megcélzott harckocsi páncélzatának csapódva reakcióba lépett a gránát többi összetevőjével. A reakció eredménye egy savas hatású füstfelhő lett, ami a harckocsi nyílásain bejutva a személyzetet elvakította, és a harckocsi elhagyására kényszerítette. Ezt a gránátot nagy mennyiségben használták a világháború alatt, több mint 6 milliót gyártottak belőle.
Zoom
Stielhandgranate Beton
A világháború végén a fémmel való spórolás érdekében a Harmadik Birodalom betonburkolatú gránátokat is gyártott, amiknek a feje fémszilánkokkal kevert betonból készült. A fejbe egy standard robbanótöltetet helyeztek, amit egy fanyélre helyeztek.
Zoom
Volkshandgranate 45
A háború utolsó hónapjaiban gyártott olcsó, improvizált kézigránát volt ez a fegyver. A Stielhandgranate Betonhoz hasonlóan ezt is betonburkolattal látták el, amibe egy nipolitrudat toltak be.
Zoom
Geballate Ladung
Egy harctéren improvizált fegyver a kötegelt gránát, németül Geballte Ladung volt. Ezt általában úgy állították elő, hogy 6 nyeles-gránátról leszerelték a nyelet, majd az így kapott fejeket egy hetedik gránáthoz rögzítették. Az így kapott kötegelt gránát nagyon nagy mennyiségű robbanóanyagot tartalmazott, közel akkorát, mint egy tüzérségi gránát. Ennek következtében a kötegelt gránát akár harckocsik páncélzatát is beszakíthatta, ami mellett használhatták bunkerek megtisztítására is.
Zoom
Geschteckte Ladung
Az előző fegyver mellett a kézigránátokat használhatták nyújtott töltet tábori elállítására is. Ebben az esetben egy deszkára nyelesgránát-fejeket kötöztek, ami révén a kézigránátokból Geschteckte Ladung lett. Ezt alapvetően szögesdrót- és aknamezők átrobbantására használták.
Zoom
(Olvasónktól)
Források:
http://www.bergflak.com/m24explo.html
http://www.bergflak.com/m24constr.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/eihandgranate39.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/nipolitstielhandgranate.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/stielhandgranatebeton.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/volkshandgranate45.html
http://www.lonesentry.com/articles/concretegrenade/index.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/blendkoerper2h.html
http://militiahungarorum.roncskutatas.hu/1920_f_k_ga_k.html Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready