A világháborúk idején (és a mai napig is) a katonák egyik fegyvere a kézigránát volt. A Harmadik Birodalom ebből a fegyverből több fejlesztést is kivitelezett. Különböző módszerek felhasználásával olcsó, improvizált fegyvereket is elő lehetett állítani, amik egyszerűségük ellenére hatásos eszközök lehettek.
A német kézigránátok alapvető jellemzői
A német kézigránátokat összehasonlítva más korabeli kézigránátokkal, az látszik, hogy nagyobb mennyiségű robbanóanyagot tartalmaztak. A nyeles gránát 160-165, a Eihandgranate 39 pedig 130 gramm robbanóanyagot tartalmazott. Ezzel szemben a legtöbb korabeli kézigránát 45-60 gramm robbanóanyagot tartalmazott. Ennek következtében helységharcban, amikor zárt térbe dobták be a gránátokat, a német kézigránátok jelentősen nagyobb hatásúak voltak.
A német kézigránátokat emellett messzebbre lehetett dobni, mint más korabeli kézigránátokat. A nyeles gránát esetében ennek a nyél volt az oka. A 39-es gránát pedig azért volt messzebbre dobható, mert a nagyobb robbanóanyag-tartalom ellenére jelentősen könnyebb volt, mint más korabeli gránátok.
Zoom
Robbanóanyagok
A német kézigránátok robbanóanyagai olcsóbbak voltak, mint az ellenséges országok által használtak. Ennek az volt az oka, hogy a második világháború idején több ország a kézigránátjaiba leginkább TNT robbanóanyagot tett. Ezzel szemben a német kézigránátok robbanótöltetei a TNT mellett donaritból és ammonalitból készültek, amikből a két utóbbi jelentősen olcsóbb a TNT-nél. Ennek az az oka, hogy az ammonalit és a donarit robbanóereje megegyezik a TNT robbanóerejével, viszont nagyrészt a sokkal olcsóbb ammonium-nitrátból állnak.
A második világháború idején a Harmadik Birodalom több mint 150 millió offenzív kézigránátot, nagyjából 10 millió ködgránátot és több millió más funkciójú gránátot gyártott.
Nipolit gránátok
Az egyik német innováció a kézigránátok területén a nipolit nevű robbanóanyagból álló gránát volt. A nipolit abban különbözik a többi robbanóanyagtól, hogy formába önthető és megtartja az alakját, aminek következtében egyszerű eljárással, minimális számú alkatrésszel volt készíthető az ebből a robbanóanyagból készített gránát, mivel nem kellett burkolat a robbanóanyag egyben tartására.
Ilyen tulajdonságú gránáttal csak a Harmadik Birodalom rendelkezett. A nipolit gránátok az előbbiek mellett nagyobb hatásúak is voltak, mert tulajdonképpen az egész gránát robbanóanyag volt.
Zoom
Blendkörper 2H
A Harmadik Birodalom egyik kézigránát-fejlesztése a Blendkörper 2H volt, ami egy vakítógránát. Ez a gránát titánium-tetraklóridot tartalmazott, ami a megcélzott harckocsi páncélzatának csapódva reakcióba lépett a gránát többi összetevőjével. A reakció eredménye egy savas hatású füstfelhő lett, ami a harckocsi nyílásain bejutva a személyzetet elvakította, és a harckocsi elhagyására kényszerítette. Ezt a gránátot nagy mennyiségben használták a világháború alatt, több mint 6 milliót gyártottak belőle.
Zoom
Stielhandgranate Beton
A világháború végén a fémmel való spórolás érdekében a Harmadik Birodalom betonburkolatú gránátokat is gyártott, amiknek a feje fémszilánkokkal kevert betonból készült. A fejbe egy standard robbanótöltetet helyeztek, amit egy fanyélre helyeztek.
Zoom
Volkshandgranate 45
A háború utolsó hónapjaiban gyártott olcsó, improvizált kézigránát volt ez a fegyver. A Stielhandgranate Betonhoz hasonlóan ezt is betonburkolattal látták el, amibe egy nipolitrudat toltak be.
Zoom
Geballate Ladung
Egy harctéren improvizált fegyver a kötegelt gránát, németül Geballte Ladung volt. Ezt általában úgy állították elő, hogy 6 nyeles-gránátról leszerelték a nyelet, majd az így kapott fejeket egy hetedik gránáthoz rögzítették. Az így kapott kötegelt gránát nagyon nagy mennyiségű robbanóanyagot tartalmazott, közel akkorát, mint egy tüzérségi gránát. Ennek következtében a kötegelt gránát akár harckocsik páncélzatát is beszakíthatta, ami mellett használhatták bunkerek megtisztítására is.
Zoom
Geschteckte Ladung
Az előző fegyver mellett a kézigránátokat használhatták nyújtott töltet tábori elállítására is. Ebben az esetben egy deszkára nyelesgránát-fejeket kötöztek, ami révén a kézigránátokból Geschteckte Ladung lett. Ezt alapvetően szögesdrót- és aknamezők átrobbantására használták.
Zoom
(Olvasónktól)
Források:
http://www.bergflak.com/m24explo.html
http://www.bergflak.com/m24constr.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/eihandgranate39.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/nipolitstielhandgranate.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/stielhandgranatebeton.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/volkshandgranate45.html
http://www.lonesentry.com/articles/concretegrenade/index.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/blendkoerper2h.html
http://militiahungarorum.roncskutatas.hu/1920_f_k_ga_k.html