2019. január 16., szerda, Gusztáv, Karcsa napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:26 Tyúktelep túlárazása miatt indult eljárás Pécsvárad polgármestere ellen22:18 Kétharmaddal szavazták le May brexitmegállapodását22:06 Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását21:32 Gyanúsak, mert nem migránssimogatók - ráuszították az alkotmányvédelmi hivatalt az AfD-re20:52 Akár tizenkét fok is lehet szerdán20:37 Hatalmas választási csalás történhetett Kongóban19:58 Bolsonaro megkönnyíti a fegyvervásárlást - felcsúti cimborája persze nem követi a jó példát19:47 Ellenállók álma: Dettikéék az MTVA székházában aludtak néhány további Facebook-lájk reményében19:25 Morvai: Mi tartja össze a trágár és primitív O1G koalíciót?19:16 Orbán kirúgta a paksi atomerőműért felelős államtitkárt19:03 Kihajtott a gyapot a Holdon18:27 "Isten bosszulja meg kiontott vérüket!" - Pintér anyagi, technikai és emberi segítséget ígért a "Dunába lőtt zsidók ezreinek" keresgéléséhez17:41 Hamarosan indíthatjuk az első néger hadtestet az oláhok ellen16:24 Halálos késelés a bécsi főpályaudvaron - ez a nagy formátumú "spanyol-osztrák" az elkövető16:06 Országos sztrájkot hirdet a közszolgálati dolgozók szakszervezete
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Harmadik Birodalom kézigránátjai és improvizált fegyverei

A világháborúk idején (és a mai napig is) a katonák egyik fegyvere a kézigránát volt. A Harmadik Birodalom ebből a fegyverből több fejlesztést is kivitelezett. Különböző módszerek felhasználásával olcsó, improvizált fegyvereket is elő lehetett állítani, amik egyszerűségük ellenére hatásos eszközök lehettek.
A német kézigránátok alapvető jellemzői
A német kézigránátokat összehasonlítva más korabeli kézigránátokkal, az látszik, hogy nagyobb mennyiségű robbanóanyagot tartalmaztak. A nyeles gránát 160-165, a Eihandgranate 39 pedig 130 gramm robbanóanyagot tartalmazott. Ezzel szemben a legtöbb korabeli kézigránát 45-60 gramm robbanóanyagot tartalmazott. Ennek következtében helységharcban, amikor zárt térbe dobták be a gránátokat, a német kézigránátok jelentősen nagyobb hatásúak voltak.
A német kézigránátokat emellett messzebbre lehetett dobni, mint más korabeli kézigránátokat. A nyeles gránát esetében ennek a nyél volt az oka. A 39-es gránát pedig azért volt messzebbre dobható, mert a nagyobb robbanóanyag-tartalom ellenére jelentősen könnyebb volt, mint más korabeli gránátok.
Zoom
Robbanóanyagok
A német kézigránátok robbanóanyagai olcsóbbak voltak, mint az ellenséges országok által használtak. Ennek az volt az oka, hogy a második világháború idején több ország a kézigránátjaiba leginkább TNT robbanóanyagot tett. Ezzel szemben a német kézigránátok robbanótöltetei a TNT mellett donaritból és ammonalitból készültek, amikből a két utóbbi jelentősen olcsóbb a TNT-nél. Ennek az az oka, hogy az ammonalit és a donarit robbanóereje megegyezik a TNT robbanóerejével, viszont nagyrészt a sokkal olcsóbb ammonium-nitrátból állnak.
A második világháború idején a Harmadik Birodalom több mint 150 millió offenzív kézigránátot, nagyjából 10 millió ködgránátot és több millió más funkciójú gránátot gyártott.
Nipolit gránátok
Az egyik német innováció a kézigránátok területén a nipolit nevű robbanóanyagból álló gránát volt. A nipolit abban különbözik a többi robbanóanyagtól, hogy formába önthető és megtartja az alakját, aminek következtében egyszerű eljárással, minimális számú alkatrésszel volt készíthető az ebből a robbanóanyagból készített gránát, mivel nem kellett burkolat a robbanóanyag egyben tartására.
Ilyen tulajdonságú gránáttal csak a Harmadik Birodalom rendelkezett. A nipolit gránátok az előbbiek mellett nagyobb hatásúak is voltak, mert tulajdonképpen az egész gránát robbanóanyag volt.
Zoom
Blendkörper 2H
A Harmadik Birodalom egyik kézigránát-fejlesztése a Blendkörper 2H volt, ami egy vakítógránát. Ez a gránát titánium-tetraklóridot tartalmazott, ami a megcélzott harckocsi páncélzatának csapódva reakcióba lépett a gránát többi összetevőjével. A reakció eredménye egy savas hatású füstfelhő lett, ami a harckocsi nyílásain bejutva a személyzetet elvakította, és a harckocsi elhagyására kényszerítette. Ezt a gránátot nagy mennyiségben használták a világháború alatt, több mint 6 milliót gyártottak belőle.
Zoom
Stielhandgranate Beton
A világháború végén a fémmel való spórolás érdekében a Harmadik Birodalom betonburkolatú gránátokat is gyártott, amiknek a feje fémszilánkokkal kevert betonból készült. A fejbe egy standard robbanótöltetet helyeztek, amit egy fanyélre helyeztek.
Zoom
Volkshandgranate 45
A háború utolsó hónapjaiban gyártott olcsó, improvizált kézigránát volt ez a fegyver. A Stielhandgranate Betonhoz hasonlóan ezt is betonburkolattal látták el, amibe egy nipolitrudat toltak be.
Zoom
Geballate Ladung
Egy harctéren improvizált fegyver a kötegelt gránát, németül Geballte Ladung volt. Ezt általában úgy állították elő, hogy 6 nyeles-gránátról leszerelték a nyelet, majd az így kapott fejeket egy hetedik gránáthoz rögzítették. Az így kapott kötegelt gránát nagyon nagy mennyiségű robbanóanyagot tartalmazott, közel akkorát, mint egy tüzérségi gránát. Ennek következtében a kötegelt gránát akár harckocsik páncélzatát is beszakíthatta, ami mellett használhatták bunkerek megtisztítására is.
Zoom
Geschteckte Ladung
Az előző fegyver mellett a kézigránátokat használhatták nyújtott töltet tábori elállítására is. Ebben az esetben egy deszkára nyelesgránát-fejeket kötöztek, ami révén a kézigránátokból Geschteckte Ladung lett. Ezt alapvetően szögesdrót- és aknamezők átrobbantására használták.
Zoom
(Olvasónktól)
Források:
http://www.bergflak.com/m24explo.html
http://www.bergflak.com/m24constr.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/eihandgranate39.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/nipolitstielhandgranate.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/stielhandgranatebeton.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/volkshandgranate45.html
http://www.lonesentry.com/articles/concretegrenade/index.html
http://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/blendkoerper2h.html
http://militiahungarorum.roncskutatas.hu/1920_f_k_ga_k.htmlFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready