A hollandiai Zwolléban adták át a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját a napokban. A beruházásért felelős PlasticRoad sajtóközleményében azt írták, a 30 méteres bicikliút 218 ezer műanyag pohárnak vagy 500 ezer műanyag palacknak megfelelő újrahasznosított hulladékból készült.
A kísérleti jelleggel átadott kerékpárutat speciális érzékelőkkel szerelték fel, amely adatokat gyűjt annak teherbírásáról, hőmérsékletéről és tartósságáról. Így ez az útszakasz egyben a Föld első okoskerékpárútja is.
A cég két befektetője szerint ez egy hatalmas lépés a fenntartható utak megvalósítása felé. Hozzátették: a PlasticRoad koncepciójával az utak 70 százalékkal gyorsabban megépíthetők, mint a hagyományos módszerekkel, élettartamuk pedig legalább kétszer-háromszor nagyobb. Emellett az előállításuk kevesebb negatív hatással bír a környezetre, és a szén-dioxid-kibocsátásuk is alacsony.
Novemberben ugyancsak Hollandiában, Giethoornban rakják le a második kísérleti újrahasznosított műanyagból készült kerékpárutat. Giethoornt „holland Velenceként” is szokták említeni, mivel a település házait csak fahidakon vagy csónakkal lehet megközelíteni.
(Híradó - Plasticroad.eu)