Ferenc pápa elismerte a Kína által kinevezett hét püspököt. A lépés része a Vatikán és a kommunista állam közötti kapcsolatok javítását célzó történelmi egyezménynek.
Főként a püspökök kinevezési jogáról kipattant vita miatt romlott meg a viszony Róma és Peking között, s Kína 1951-ben meg is szakította a diplomáciai kapcsolatokat pápai állammal.
Kínában mintegy 10 millió katolikus él, s Ferenc pápa azt hangsúlyozta, abban bízik, hogy a megállapodás segít a múltban ejtett sebek begyógyításában. Kína ragaszkodott ahhoz, hogy az állam nevezze ki a püspököket, míg a Vatikán magáénak tartja ezt a jogot. Az utóbbi évtizedekben a kínai katolikusok választhattak: vagy az állam által kinevezett vallási vezetők irányítása alatti templomokba jártak, vagy a Vatikánhoz hű, föld alá kényszerített katolikus közösségek tagjaiként imádkoztak.
A BBC szerint a Pekingben aláírt „ideiglenes” megállapodás részletei egyelőre nem ismertek, Peking azt hangsúlyozza, a megállapodásnak köszönhetően javulni fog a kínai állam és a katolikus egyház viszonya.
(HVG nyomán)