A legnépesebb bolgár közösséggel rendelkező magyarországi településen péntektől immár ivókút is szimbolizálja a két nép barátságát. Az avatásra a bolgár-magyar barátság napján került sor.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára megköszönte a bolgár kormány kiállását Magyarország mellett, amikor azt „nemtelen támadások” érték. A magyar és a bolgár parlament 2016-ban nyilvánította október 19-ét, Rilai Szent János, Bulgária védőszentjének ünnepét a két állam barátsága napjának. Kitért arra: a helyi bolgár önkormányzattal közösen megújítják a nemzetiség közösségi házát, valamint szeretnének egy óvodát és egy közösségi teret kialakítani, amelynek építése 2020-ban el is kezdődhet.
Az államtitkár úgy vélekedett, a bolgároknak segített az ortodoxia az 500 éves muszlim elnyomás túléléséhez, a vallás segített megőrizni a bolgár közösséget. „A kereszténységben össze kell fognunk” – hangoztatta az államtitkár.
Ilijana Jotova bolgár alelnök megköszönte a település önkormányzatának, amit azért tesz, hogy az ott élő bolgárok jól érezzék magukat. Hozzátette, régi bolgár hagyomány az ivókutak építése, mert a víz a tisztaság és az élet jelképe. Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes közölte: a helyi bolgár közösséget szeretnék azzal támogatni, hogy a bolgár állam tulajdonában álló szigetszentmiklósi ingatlan használati jogát átadják nekik.
Szabó József, Szigetszentmiklós polgármestere elmondta, hogy a városban élő bolgár közösség nemcsak elismert része a városnak, de aktivitásával, programjaival szerves alkotórésze lett a közösségi életnek.
(MTI)