Nem sok van már hátra a jelenlegi rendszámstruktúrából.
Rekordgyorsan kifut a most használt R betű, amit a Belügyminisztérium szerint még 2019-ben új betű vált. Ha ilyen ütemben folytatódik a karakterek cseréje, 6-7 év múlva vége a jelenlegi rendszámrendszernek.
A Belügyminisztérium várakozásai szerint még az idén megkezdődik az S betűvel kezdődő rendszámok kiadása – válaszolta a Vezess kérdésére a BM sajtóosztálya. Ez azt jelenti, hogy minden korábban kiadott betűnél gyorsabban elfogy az – okmányirodáktól függően – 2018 júliusától/augusztusától osztott, és jelenleg használt R betű.
Egyszerű oka van a pörgésnek: 155 ezer darab használtan behozott autóval rekordot döntött tavaly a szürke import, amin felül 159 ezer vadonatúj személy-, és kisteherautót is forgalomba állítottak 2018-ban. Utóbbi is minden idők egyik legmagasabb száma, és a kettő együtt rekordmértékű forgalomba állítást eredményezett tavaly. Habár a használtak behozatalának növekedése megtörni látszik, az újautó-értékesítés továbbra is szárnyal.
2010 környékén még 2030 utánra várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása az elmúlt pár esztendőben, hogy ha így folytatódik, 2026 környéke a reálisabb dátum.
(HVG - Vezess.hu nyomán)